cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAKON LETA IZ TUZLE: Na aerodromu u Švedskoj uhapšen državljanin BiH za kojeg se tvrdi da je opasan…

Na aerodromu u Malmeu u Švedskoj u ponedjeljak je uhapšen 46-godišnji bh. državljanin kojeg švedski mediji opisuju kao "opasnu osobu".

Naime, kako navode švedski mediji, 46-godišnjak je u Švedsku stigao avionom iz Tuzle zajedno sa četvero djece te odmah zatražio azil u toj zemlji.


Prema navodima tamošnjih medija, dok je čekao provjeru pasoša bio je izezetno nervozan i konstantno mijenjao red čekanja što je izazvalo sumnje kod graničnih policajaca na aerodromu u Sturupu. Sa sobom je imao nove pasoše koji su izdati u martu.

"Za evropske sigurnosne agencije on je itekako poznat i opisan je kao izuzetno opasna osoba", navodi list Sydsvenskan. Također, on se nalazi na crnoj listi osoba u Informacionom sistemu šengena (SIS).

Djecu je nakon hapšenja 46-godišnjaka preuzela njihova majka koja je već bila kod prijateljice u švedskom naselju Rosengard u Malmeu.

Nakon što je zatražio azil, izazvao je pravu pometnju između policije i Odjela za imigracije jer se njegov zahtjev za azil mora obraditi.

Trenutno se nalazi u pritvoru i očekuje se njegova deportacija u BiH.

"Mogu vam potvrditi da sam preuzeo njegov slučaj i obradit ćemo njegov zahtjev za azil", kazao je Fredrik Bengtsson iz Švedskog odbora za migracije.

N1