cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

UŽAS KAKAV DO SAD NISMO VIJELI: Zapaljena džamija, uprkos intervenciji vatrogasaca, izgorjela do temelja…

U australskom gradu Geelong, savezna država Victoria, jutros je zapaljena džamija koja je izgorjela do temelja. To je peti put da je od oktobra prošle godine u Geelongu zapaljen neki vjerski objekat.

Kako pišu australski mediji, do požara je došlo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.



Matt, koji stanuje preko puta džamije, rekao je kako je čuo jaku eksploziju ujutro u 2.15 sati po lokalnom vremenu.

- Nakon praska, bljesnula je vatra. Nedugo nakon toga počele su da padaju grede i ostali građevinski materijal od kojeg je džamija napravljena - rekao je Matt.

Imam džamije Mohammad Ramzan je zajedno sa suprugom i troje djece evakuisan iz prostorija džamije, gdje je inače i nastanjen.

Ramzan nije imao pojma o čemu se radi, kada su ga probudili oko 2 sata ujutro.

- Mislili smo da je u pitanju udar groma. Međutim, kada smo vidjeli vatru, znali smo da je naša lijepa džamija zapaljena - kazao je Ramzan.

Prema njegovim riječima, u protekle 23 godine, koliko se nalazi na dužnosti imama, nije zabilježen nijedan incident koji bi se doveo u vezu sa džamijom.

- U odličnim smo odnosima sa komšijama. Nije nam niko nikada prijetio - kazao je Ramzan.

Inspektor Graham Banks rekao je da je ovo samo jedan u nizu požara koji su od oktobra prošle godine zahvatili neki od vjerskih objekata u Geelongu.

Nakon dojave požara, oko 40 vatrogasaca požrtvovno su pokušali spasiti objekat, ali bezuspješno. Vatra je srušila sve osim nekoliko zidova, koji su ostali stajati u uspravnom položaju.


Džamija u Geelongu jedina je u tom dijelu australske savezne države Victoria. Riječ je o objektu otvorenom 1993. godine kada je lokalna muslimanska zajednica otkupila zgradu crkve i preuredila je u džamiju.

Policija je pokrenula opsežnu istragu, a još uvijek nije poznato koji su motivi napadača da se odluče na ovakav vandalski čin.

Australski mediji javljaju da u ovom incidentu nije bilo povrijeđenih.

Avaz