cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

Šešelj bi najvjerovatnije bio osuđen da iz sudskog vijeća nije izuzet sudija Harhoff…

Presuda Vojislavu Šešelju najvjerovatnije bi bila drugačija da 2013. godine prvi put u historiji nije izuzet sudija iz sudskog vijeća u toku procesa. Riječ je o izuzeću Danca Frederika Harhoffa koji je javno izrazio sumnju u nepristranost Haškog suda.

Dana 29. augusta 2013. godine danski sudac Frederik Harhoff izuzet je iz vijeća Haškog suda u kojem se u tom trenutku sudilo vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju tada optuženom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini.


Odluku o izuzeću donijelo je posebno formirano tijelo koje je razmatralo Šešeljev zahtjev da se sudac Harhoff izuzme zbog pisma objavljenog u medijima 2013. godine u kojem izražava sumnju u nepristranost Haškog suda.

On je u "pismu prijateljima" koje su objavili mediji izrazio "duboku zabrinutost", svoju i kolega koje sreće u hodnicima Tribunala, zbog oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i šefovima tajne policije Srbije Stanišiću i Simatoviću.

"Imam neugodan osjećaj da je sud promijenio kurs pod pritiskom vojnih establišmenta u pojedinim utjecajnim državama", naveo je Harhoff.

Harhoff je postavio i pitanje da li su američki ili izraelski dužnosnici izvršili pritisak na suca Theodora Merona, ističući kako je Meron izvršio snažan pritisak na turskog suca Žalbenog vijeća Mehmeta Güneya da u posljednjem trenutku promijeni mišljenje kako bi se za Gotovinu i Perišića donijele oslobođajuće presude većinom glasova 3:2.

Pismo je bilo povod da Šešelj podnese zahtjev za njegovo izuzimanje. U zahtjevu je naveo da Harhoff nije nepristran jer "robuje predrasudama da su Srbi sudionici udruženog zločinačkog poduhvata, a nesrbi žrtve". Zahtjev za izuzeće prihvaćen je također većinom glasova.

Poznati beogradski advokat Toma Fila je izjavio Srni da je u izricanju presude Šešelju došlo do preokreta, jer niko nije znao stav trećeg člana sudskog vijeća koji nikada nije vidio Šešelja i koji je zamijeno Frederika Harhoffa. Umjesto Harhoffa izabran je Mandiaye Niang iz Senegal.

"Ključna stvar je u tom trećem članu vijeća. Prethodni sudija, koji je izuzet na zahtjev Šešelja, bio se izjasnio da je Šešelj kriv. Da je taj sudija ostao u vijeću imali bismo rezultat dva naprema jedan, odnosno samo bi sudija Antoaneti dao mišljenje da Šešelj nije kriv, ostalo dvoje bi rekli da jeste", rekao je Fila.

On je napomenuo da su izuzeti sudija Harhoff, kao i članica sudskog vijeća sutkinja Flavija Latanci, od početka bili za to da Šešelj bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

"Druga sreća koju ima Šešelj je to što je Antoaneti veoma ugledan čovjek i sudija u Francuskoj, koji je mogao imati hrabrosti da se suprotstavi Italijanu. Drago mi je što se to tako završilo i čestitam Šešelju. Ovo je prvostepena presuda, ali mislim neće imati vremena ni želje da se time bave", rekao je Fila.

Još 2013. godine mediji su upozoravali da izuzeće suca Harhoffa može imati za posljedicu puštanje Šešelja na slobodu.

Klix