cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DŽEKO REKORDER: Ovo niko na Balkanu nije uspio…

Golom protiv Švicarske Edin Džeko postao je najbolji strijelac u regionu kada su u pitanju utakmice u reprezentativnom dresu.

Kapiten naše selekcije večeras je postigao 46. gol i tako se odvojio od Davora Šukera koji je u dresu “vatrenih” mreže protivnika tresao 45 puta, piše korner.ba..


Najbolji strijelac reprezentacije Srbije od raspada Jugoslavije je Savo Milošević sa 37 postignutih golova. Slovenac Zlatko Zahovič dao je 35, Makedonac Goran Pandev 26, a Mirko Vučinić za Crnu Goru 14 pogodaka.

Od 46 golova koje je postigao za selekciju Bosne i Hercegovine, Džeko je po 13 dao u prijateljskim i utakmicama kvalifikacija za evropsko prvenstvo, 19 u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, a dao je pogodak i na Mundijalu u Brazilu.

Kapiten reprezentacije BiH golove je postizao protiv 24 selekcije i matirao 29 različitih golmana. Jedan je od rijetkih fudbalera koji u dresu sa državnim grbom matirao velikane među stativama poput Casillasa, Neura, Llorisa, Curtoisa, Recbera i Howarda.

Svjetski rekorder po broju postignutih golova za nacionalni tim je Iranac Ali Daei. On je u 149 nastupa dao nevjerovatnih 109 pogodaka.