cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MLADI BOSANCI SE MASOVNO PRIJAVLJUJU: Počinju intervjui na konkursu za odlazak medicinara iz BiH u obećanu Njemačku… Pogledajte kolike ih plate čekaju…

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nastavlja program Triple Win za zapošljavanje radnika na poslove zdravstvene njege u Njemačkoj.

Prvi intervjui očekuju se u drugoj polovini aprila ili početkom maja 2015. godine, saopćili su iz ove agencije.




Program se provodi u saradnji sa Saveznom agencijom za rad Njemačke i predstavništvom GIZ u BiH i podrazumijeva da se zainteresovani kandidati prijavljuju na objavljeni javni poziv, koji je otvoren do daljnjeg.

“Imali smo posredovanja 750 naših ljudi i to su uglavnom lica sa srednjom stručnom spremom, medicinske sestre odnosno njegovatelji”, kaže Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Kandidati moraju ispunjavati i određene uvjete.“ Uslovi su da moraju imati srednju stručnu spremu, poznavati njemački jezik do A2 u skladu sa kriterijima Evropskog referentnog okvira za jezik i nakon što se potpiše ugovor njima se omogućava usavršavanje tog jezika od strane Savezne agencije za rad Njemačke do nivoa B1 znanja”, naglašava Rajić.

Startna plaća je minimalno 1.900 eura u bruto iznosu, a nakon godinu dana omogućava se i viši platni razred u skladu s propisanim platnim razredom u Njemačkoj. Riječ je o zapošljavanju, odnosno posredovanju u zapošljavanju za poznatog odnosno nepoznatog poslodavca. “Od 750 lica koliko smo imali posredovanja u zapošljavanju u samo dva slučaja imali smo manji problem između poslodavca i radnika, koji je riješen na način što se tom radniku omogućilo zaposlenje kod drugog poslodavca”, ističe Rajić.

Da bi na vrijeme omogućili kandidatima da se blagovremeno prijave, iz Agencije obavještavaju da će u obzir za intervju doći kandidati čija dokumentacija bude dostavljena Agenciji za rad i zapošljavanje BiH do 17. aprila ove godine.

Izvor: TV1