cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

GRAĐANI SE ŽESTOKO PROTIVE: Slijedi novo poskupljenje struje…

Najavljeno poskupljenje struje uplašilo je građane Republike Srpske, kažu to neće biti kraj. Privrednici, koji očekuju poskupljenje od 19% poručili da će smanjivati plate radnicima kako bi plaćali razliku po računima za struju. Od tih smanjenih plata, radnici će morati izdvajati više novca za troškove električne energije.


Ukoliko dođe do najavljenog poskupljenja struje par penzionera u RS će za struju izdvojiti u prosjeku 6 maraka više nego do sada, što je dovoljno za šest vekni hljeba. Prosječna porodica će umjesto računa za struju i vodu, moći da plati samo račun za struju. Na ovaj način će svi u RS pomoći da Elektrodistribucija isplati plate stotinama novozaposlenih u samo prošloj godini.

Građani Istočnog Sarajeva su ogorčeni zbog mogućeg poskupljenja.

„Žalosno, neočekivano, a očekivati je sva nova posupljenja. Ja sam protiv poskupljenja. Pogotovo za penzionere”- kaže jedan od njih.
Drugi dodaje: “Niti ima smisla niti ima opravdanja za poskupljenje struje. Mislim da je svakom građaninu jasno da je to samo na osnovu povećanja broja radnika u distribucijama. Primili su radnika koliko im ne treba, i sada da bi opravdali te plate koje ne zarađuju.”

Osim ogorčenih građana i opozicija u RS je reagovala na najavljeno poskupljenje. Oni su upozorili da su preduzeća u sklopu Elektroprivrede zaposlila samo u prošloj godini stotine novih radnika. Nakon čega je i sama uprava priznala i precizirala da se radi o 600 novih ljudi. Podsjećamo, Elektroprivreda je zatražila od Regulatorne agencije za energetiku poskupljenje struje. Iz ove Agencije su najavili da će cijena skočiti za 19%. Na to su reagovali i privrednici, koji kažu da će snižavati plate radnicima, jer neće moći da finansiraju razliku u cijeni struje. Potom su se oglasili iz Vlade RS, pa je premijerka Željka Cvijanović poručila da Vlada neće dozvoliti drastično povećanje cijena struje.

Izvor: doznajemo.com