cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Srbija okreće leđa Evropi i Rusiji i približava se Turskoj…

- Na tržište Srbije dolazi turska Halk banka koja je kupila Čačansku banku...

Pomoćnik ministra ekonomije Turske Adnan Yildirim izjavio je danas da će u toku ove godine biti povećana ekonomska saradnja između Srbije i Turske.


Yildirim, koji danas u Beogradu učestvuje na konferenciji o unapređenju ekonomskih odnosa između Turske i Srbije, kazao je da je bilatarelna saradnja između dvije zemlje na svim poljima intenzivirana potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. godine i da će se aktivnosti usmjerene na povećanje saradnje proširiti na nivo dviju vlada, ministarstava i drugih državnih institucija.

„Od 2010. godine naša trgovina je dostigla nivo od preko osamsto miliona dolara, ali mi smatramo da to nije dovoljno i smatramo da od ove godine trgovinska razmjena treba da dostigne nivo od preko milijardu dolara. U narednom periodu ekonomska razmjena između Turske i Srbije dostići će mnogo veći nivo“, rekao je Yildirim u izjavi za Anadolu Agency (AA).

On je naveo da će se u narednim mjesecima i godinama u Srbiji i zemljama regije realizovati zajednički projekti, posebno u oblasti građevinarstva, i izrazio uvjerenje da će se povećati investicije turskih firmi u Srbiji.

Pomoćnik turskog ministra ekonomije je podvukao da je uoči početka konferencije, tokom zavničnog susreta sa potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, zajedničko konstatovano da je potrebno povećati aktivnosti na realizaciji programa ekonomske saradnje i da će se tokom ove godine realizovati prvi projekti.

U obraćanju učesnicima konferencije, Yildirim je ukazao na to da ekonomija Turske tokom posljednjih dvadeset godina konstantno raste i da u 104 zemlje svijeta turske firme realizuju projekte u vrjednosti od oko 300 milijardi dolara. Naglasio je da Turska planira da trgovinsku saradnju poveća na principu obostrane koristi.

Podsjetio je da je razvoj ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dogovoreno tokom susreta premijera Turske Ahmeta Davutoglua i Srbije Aleksandra Vučića ne ekonomskom forumu u Davosu i izrazio želju da se i srbijanske firme uključe u razvoj priverdne saradnje.

„Naš cilj i pravac je mnogo dublja i šira ekonomska saradnja kako bi Turska i Srbija u naredne tri godine imale veće učešće u svjetskoj ekonomiji“, poručio je Yildirim.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je na otvaranju sipozijuma  ocjenio da je sada dobra faza u odnosima u dvije zemlje i da to treba iskorstiti jer, kako je kazao, postoji veće interesovanje za ulaganje u Srbiju zato što postoji bolji ambijent i veća pravna sigurnost, politička stabilnost i sigurnost za privlačenje stranih investitora.

Prema riječima Ljajića, od početka ove godine postoji potpuno liberalizovan uvoz industrijskih proizvoda i potencijali dvije zemlje nisu u potpunosti iskorišćeni. On je naveo i da je potrebno ekonomsko-trgovinsku razmjenu između Srbije i Turske sa sadašnjih 618 miliona povećati na milijardu eura.

„Ovakvi susreti stvaraju dobar okvir i ambijent za međusobnu razmenu. U pravnom smislu, imamo sve da trgovina bude na značajnom nivou i većem nego što je bila do sada“, rekao je Ljajić dodavši da duplo povećanje broja putnika takođe govori o poboljšanju odnosa.

Naveo je i da su turske TV serije i srbijanski turisti smanjili stereotipe koji su u historijskom smislu postojali između dvije zemlje.

Kao jedan od primjera ekonomske saradnje Ljajić je naveo dolazak turske Halk banke u Srbiju koja je prošle sedmice kupila Čačansku banku.

„Verujem da će Halk banka imati nešto što je imala i u drugim zemljama, predvidivo, stabilno okruženje. Vlada čini sve da obezbedi finansijsku stabilnost i konsolidaciju i u tom cilju smo napravili niz koraka koji Srbiju čine atraktivnom investicionom destinacijom“, kazao je Ljajić, dodavši da je broj od 60 turskih kompanija "malo u Srbiji".

Uputivši još jedan poziv turskim investitorima, naglasio je da će oni imati servis u ministarstvima kako bi došli do dozvola za početak posla.

Na jednodnevnom skupu „Unapređenje ekonomskih odnosa između Turske i Srbije“, koji se po prvi put održava u Beogradu, učestvuju eksperti i univerzitetski profesori iz oblasti ekonomije iz Turske i Srbije, predstavnici udruženja privrednika i privrednih komora, kao i potencijalni investitori i predstavnici biznisa.

Mogućnosti dolaska novih turskih investitora, povećanje robne razmjene između dvije zemlje i ulazak turske Halk banke na srbijansko tržište su neke od glavnih tema konferencije.

Pored pomoćnika turskog ministra ekonomije, na konferenciji učestvuje ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay i zamjenik generalnog direktora Halk banke Mustafa Aydin.

Konferenciju uz podršku Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) organizuju Privredna komora Srbije, Fondacija za ekonomska istraživanja (IAV) i Međunarodno udruženje za razvoj i saradnju (UKID) iz Istanbula, Halk banka i Berza Istanbula.

Izvor: CIK.ba/AA