cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO BI MNOGO STVORITI NOVE NAPETOSTI U BiH: Čović danas donosi odluku o formiranju hrvatskog entiteta…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas pred zasjedanje Hrvatskog naroda sabora /HNS/ u Mostaru da BiH treba preurediti kroz četiri federalne jedinice sa vrlo jasnim mehanizmima zaštite malobrojnijeg naroda.

Čović je dodao da bi priča o reorganizaciji BiH trebalo da bude otvorena 2016. godine.


“Ovih dana dali smo izjavu o opredijeljenosti evropskom putu i prvi prioritet je to i socijalna i ekonomska politika. U drugom dijelu ove godine trebamo izmijeniti Izborni zakon BiH i stvoriti ambijent da ispoštujemo odluku Suda u Strazburu `Sejdić-Finci`, te presudu Ustavnog suda BiH u vezi sa gradom Mostarom i time riješiti pitanje jednakosti i svih defekata koje smo vidjeli i ove godine na izborima”, rekao je Čović, koji je i član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da se, ukoliko se to završi kako treba, u miru mogu čekati lokalni izbori, a “onda bi 2016. godina bila okrenuta reorganizaciji BiH u jednu racionalno uređenu državu”.

Čović je rekao novinarima prije zasjedanja HNS-a u Mostaru da se sa današnje sjednice želi poslati jasna poruka da se bez legitimnih predstavnika Hrvata ne može uređivati BiH i da zajedno sa Bošnjacima, Srbima i svima drugima, Hrvati žele da grade uspješniju i bolju BiH.

On je pojasnio da će na današnjoj sjednici HNS-a biti donesena deklaracija u kojoj će biti izneseni zahtjevi u vezi sa preuređenjem BiH, ali i stavovi o ostalim segmentima života u BiH.

“Poruke će ići da gradimo svoju BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda, kazaćemo u kom smislu će se reorganizovati HNS, usvojićemo novi statut koji će jasno istaći da HNS nije zbir političkih stranaka, nego legitimnih izabranih predstavnika hrvatskog naroda i da kroz to budemo određeni korektiv svih neusklađenosti u BiH”, rekao je Čović.

Na današnjoj sjednici HNS-a, koje se održava u hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru, biće izabrano i novo rukovodstvo HNS-a.

HNS je osnovan 2000. godine u Novom Travniku, kada su iz vlasti bile isključene najveće hrvatske stranke. Sabor je potom proglasio “Hrvatsku samoupravu” koja je krajem 2001. godine raspuštena, a njeni protagonisti osuđeni za podrivanje ustavnog poretka BiH. HNS je tada prestao sa radom, iako službeno nikada nije ugašen. NJegov rad je revitalizovan 2011. godine u Mostaru, nakon što je vlast u FBiH formirana bez dva HDZ-a.

Izvor: ATV