cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK MOLI SRBIJU ZA POMOĆ: A oni mu leđa okrenuli i otišli u Federaciju BiH

Vlada Željke Cvijanović radi na izmjeni zakonske regulative kako bi velika preduzeća iz Srbije vratila, ili premjestila sa područja Federacije u RS. S tim u vezi, mistri Petar Đokić i Predrag Gluhaković su se sastali u Beogradu sa predstavnicima Foruma poslodavaca Srbije.


Veći porezi na dobit, ali i rad, kao i druge fiskalne obaveze bile su motiv mnogim preduzećima iz Srbije da napuste teritorij RS, te sjedišta otvore u FBiH. Dobar dio njih je smješten u Sarajevu, ali i u Grudama.



Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji: Ipak Vlada RS treba da usaglasi određenu zakonsku regulativu prije svega kada je u pitanju porez na dobit i odredjena poreska davanja.

Porez na dobit u i u Federaciji i RS iznosi 10%, isto toliko se izdvaja za porez na dohodak. No u Federaciji obaveznici poreza na dohodak su zaposlenici, a u Republici Srpskoj poslodavci.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji: Vlada je već u pripremi, i pripremila je odredjene izmjene zakona koje će u svakom smislu oprinijeti da na jednom tržišnom principu kompanije iz Srbije imaju svoj motiv da otvaraju predstavništva u RS.
Osim toga predstavništvo RS u Beogradu planira da otvori izložbeni prostor na kome će se predstavljati kompanije iz RS.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji: Sve ove akrivnosti prije svege jesu bile kako pomoći privredi RS, ali ako pojačavamo saradnju izmedju RS i Srbije na taj način doprinosimo i ukupnoj razmjeni BiH a prije većoj pokrivenosti uvoza izvozom.
U procesu vraćanja preduzeća u RS Vladi RS će pomoći Forum poslodavaca Srbije. No stručnjaci kažu da bi se preduzeću isplatilo „preseljenje“, potrebno je ponuditi više od izjednačenih uslova poslovanja.

Izvor: TV1