cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SVI SU ŠOKIRANO OVOM VIJEŠĆU: Iznenadna i brza vojna vježba EUFOR-a i Vojske BiH u RS-u…

Više od 500 vojnika EUFOR-a, Oružanih snaga, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa taktičkih rezervnih snaga...

Zajednička vojna vježba EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bit će održana tokom ovog mjeseca na vojnom poligonu na Manjači pored Banja Luke, saopćeno je iz EUFOR-a.


Vježbu "Brzi odgovor 2016" najavili su komandant EUFOR-a, generalmajor Friedrich Schrötter i komandant Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalmajor Dragan Vuković.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a i Oružane snage BiH su vrlo tijesno surađivali u zajedničkoj obuci i razmjenu iskustava i vještina koje će demonstrirati tokom vježbe.

Više od 500 vojnika EUFOR-a, Oružanih snaga, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO misije KFOR, radit će zajedno u BiH.

Ta regionalna vježba također je prilika za EUFOR i NATO štab Sarajevo da vrše komandu i kontrolu u okviru velike vojne vježbe.

Vojnici će imati priliku proširiti znanje i steći više iskustva u aktivnostima patroliranja, pratnje, kretanja u konvoju, medicinske evakuacije, izvlačenja i evakuacije povrijeđenih. Također će imati priliku za usavršavanje svojih specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenje osoba koje ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

- Ova redovna godišnja vježba pokazuje ljudima BiH da su njihove oružane snage sposobne da djeluju samostalno i kao partneri s EUFOR-om i vojnicima iz evropskih partnerskih zemalja u okviru velikih vojnih vježbi i operacija - izjavio je komandant EUFOR-a.

Generalmajor Dragan Vuković ističe da je predstojeća vježba vrlo bitan događaj za Oružane snage radi praktične primjene dostignutih sposobnosti i vještina, koje su pripadnici stekli tokom kolektivne obuke s multinacionalnim bataljonom EUFOR-a.

U vježbi „Brzi odgovor 2016“ potvrđuje se spremnost i interoperabilnost jedinica OSBiH u djelovanju s EUFOR-om.“

U okviru Operacije “Althea” EUFOR-a trenutno služe vojnici iz 15 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja.

Njeni primarni zadaci su podrška Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci te naporima BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, istovremeno podržavajući cjelokupnu i sveobuhvatnu strategiju EU za BiH.

Faktor.ba