cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO JE GORE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Pogledajte šta su zaista Vičić i Nikolić iza zatvornih vrata dogovorili sa Dodikom…

Srbija ne podržava referendum u RS-oj. Ipak, referendum će se održati, kategorični su predstavnici RS. To je danas zvanično potvrđeno nakan sastanka državnog vrha Srbije i predstavnika vlasti i opozicije RS. Srbija je također kategorična u mišljenju da neće uticati na promjenu stava legitimnih predstavnika vlasti Republike Srpske.

Referenduma će biti, ali bez podrške Srbije, glavni je zaključak sastanka u Beogradu.



"Na nama je odgovornost, naravno vezana za sve odluke koje donosimo u RS. Postoje određene špekulacije o onome šta je Dan Republike Srpske. RS je jedinstvena da brani Dan Republike Srpske 9. januar i na tom planu će se nastaviti dalje aktivnosti", poručuje Milorad Dodik

RS nastavlja sa svojim aktivnostima na održavanju referenduma. S druge strane, srbijanski zvaničnici, u nekoliko proteklih dana, isticali su da je važno da Srbija zaštiti svoje interese. Srpski član Predsjedništva navodi da se strasti unutar BiH moraju stišati.

"Moramo sačuvati diginitet, a nama je stalo da se vratimo politici kompromisa, ali, Boga mi, to ne mogu samo Srbi. Moraju to da shvate, posebno predstavnici bošnjačkog naroda da prestanu izazivati stvari do kojih je nama jako stalo i da shvate da je vrijeme osionosti prošlo, poručio je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Ovo je naša odluka. Rukovodstvo političkih partija u RS je donijelo odluku da se ide u referendum. Mi razumijemo važnost referenduma. Ne vidimo razloga za galamu u BiH, poručila je i premijerka RS Željka Cvijanović.

U Beogradu, srpski predstavnici iz RS, pozivaju Sarajevo na ponovni početak politike kompromisa. Mladen Bosić tvrdi da je zabrinut i situacijom u BiH, ali i regionu.

"Jedino što mogu je da apelujem da ponovo ne dođe do zaoštravanja stanja koje bi izmaklo kontroli i koje bi nas, praktično, vratilo dvadeset godina unazad", rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić

Bilo kako bilo, referendum će se održati. U tome ostaje sama RS. Srbija ide svojim pravcem. Vučić je prvi napustio sastanak, bez riječi, kao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

TV1