cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVE ZEMLJE NISU PRIZNALE NEZAVISNOST BiH: Pogledajte koga prizanaju umjesto Bosne i Hercegovine…

BiH ima uspostavljene diplomatske odnose sa 172 zemlje, a uskoro se očekuje uspostava diplomatskih odnosa sa još 16 zemalja, potvrđeno je za Klix.ba.


Bosna i Hercegovina nije uspostavila diplomatske odnose sa 20 zemalja od ukupno 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda. Radi se o zemljama s kojima Bosna i Hercegovina nije razmijenila priznanja te konsekventno ni uspostavila diplomatske odnose. No, s njima po potrebi diplomatski sarađuje i u toku je procedura za uspostavljanje diplomatskih odnosa i međusobno priznavanje.

Male i daleke otočke zemlje

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je još 2008. godine, u skladu s odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pokrenulo proceduru uspostave odnosa sa svim preostalim zemljama članicama UN-a (44 u tom trenutku). Pozitivno su odgovorile 24 zemlje (Dominika, Džibuti, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Fidži, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Liberija, Malavi, Meksiko, Nepal, Nigerija, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Samoa, Solomonski otoci, Šri Lanka, Svazilend, Tajland, Trinidad i Tobago, Tuvalu i Zimbabve) i s njima su razmjenom nota uspostavljeni diplomatski odnosi.

Preostalih dvadeset zemalja se tada nisu očitovale, budući da se uglavnom radi o dalekim i malim otočkim državama slabih administrativnih kapaciteta. Naknadno je ponovo pokrenuta procedura i prema ovim državama i za očekivati ja da će BiH uskoro imati diplomatske odnose i sa svim državama članicama UN-a.

Krim i Kosovo nismo priznali

Stalna Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku je još 2008. godine otpočela aktivnosti na uspostavi diplomatskih odnosa sa 20 država i to: Bahami, Barbados, Butan, Centralna Afrička Republika, Grenada, Kiribati, Lesoto, Madagaskar, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Sveti Kits i Nevis, Somalija, Južni Sudan, Tanzanija, Togo, Tonga i Vanuatu.

Sa šesnaest od gore nabrojanih dvadeset zemalja radi se intenzivno na uspostavi diplomatskih odnosa, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova za Klix.ba.

"No, u interesu informiranja javnosti potrebno je jasno podvući distinkciju između kvantiteta i kvaliteta diplomatskih odnosa. Drugim riječima, nije toliko bitno sa koliko zemalja imamo uspostavljene diplomatske odnose, nego koliko imamo kapaciteta da te odnose održavamo za dobrobit BiH i u interesu njenih naroda i građana. Nažalost, MVP BiH u ovom trenutku nema potrebne normativne, kadrovske i finansijske kapacitete da održava efikasne diplomatske odnose sa svim zemljama članicama UN-a te u našem dosadašnjem djelovanju pokušavamo prvo stvoriti suštinske pretpostavke”, Kažu za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova.

Od zemalja koje nisu punopravne članice UN-a Bosna i Hercegovina ima uspostavljene diplomatske odnose s Vatikanom, Palestinom i Malteškim redom.

Sa Kukovim Ostrvima Bosna i Hercegovina ima uspostavljene diplomatske odnose, ali ih nije priznala kao nezavisnu zemlju, niti su oni od BiH to tražili.

“Iz navedenog slijedi da nijednu drugu državu koja pretenduje na priznanje međunarodne zajednice nismo priznali, niti s njom imamo uspostavljene diplomatske odnose, pa ni Kosovo, niti Krim”, kaže za Klix.ba Nebojša Regoje, šef Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Klix