cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

AMERIKANCI NAPRAVILI PREOKRET: Pogledajte šta je sad Vučić poručio u vezi referenduma Dodiku…

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je večeras da onaj ko pokušava da "raspakuje" Dejtonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

"Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbija ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije", rekao je premijer gostujući na RTS-u.


Srbija, podsjetio je Vučić, nije podržala referendum, ali joj, kako je rekao, ne pada na pamet da se miješa. To je, kazao je, racionalno i po tom pitanju su jedinstveni predsjednik Srbije i Vlada Srbije.

"Naša zemlja je dala racionalan, ozbiljan i odmjeren odgovor", naveo je premijer napomenuvši da postoje stvari o kojima ne može da govori javno. Za Srbiju je istakao je, stabilnost od sustinskog znčaja.

"Onaj ko proba da otpakuje Dejtoski mirovni sporazum taj pravi veliki problem svima bez obzira što taj sporazum nije idealan", naveo je srbijanski premijer.

Upitan kako "čita" posjetu predsjednika RS-a Milorada Dodika Moskvi neposredno uoči referendum, Vučić je rekao da misli da je ta posjeta odavno dogovorena, ali i da ne želi u to da se miješa. I on je, podsjetio je, imao sedam, osam susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vučić je ponovio da nijedan ambasador u Srbiji neće voditi politiku zemlje.

"Srbija vodi svoju politiku. Poruke prima svakog dana sa raznih strana, ali Srbija vodi politiku", rekao je srpski premijer.

"Upravo zato imamo stabilnost i u onom, u čemu je dozvoljeno da se takmičimo, mi pobjeđujemo", kazao je Vučić.

Na opasku da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najvjerniji sljedbenik Erdogana, da Dodik ide u Rusiju…., Vučić kaže: "Srbija je suverena i nezavisna zemlja u kojoj građani odlučuju o njenoj budućnosti. Naš strateški cilj je evropski put, ali i da imamo dobre odnose sa Rusijom. Imamo najbolje moguće odnose i sa Kinom, tamo nas zovu naš 'evropski Pakistan'. Mi smo uspjeli. Mi ne bismo imali ovaj rast da Kinezi nisu uzeli Železaru", rekao je Vučić.

Klix