cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

AMERIKA I NJEMAČKA ODLUČILE SREDITI BALKAN: Republika Srpska će biti oslabljena, a Bošnjaci moraju zauzvrat…

Amerika, Njemačka i Britanija, ključne zemlje evroatlantskog partnerstva, ovih dana sa novom energijom kreću u stvaranje novog balkanskog poretka, piše beogradski Blic.


Za sve zemlje zapadnog Balkana to podrazumijeva približavanje i, naposlijetku, ulazak u EU, sa razvijenom vladavinom prava i tržišnom ekonomijom. Ali i forsiranje procesa sa kojima će se Srbija teže pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, „pacifikacija srpskog nacionalizma“, ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i „zadovoljni Albanci“ u svim državama u kojima žive.

Upravo naš region je, kako primjećuje Ivan Vejvoda iz „Maršalovog fonda“, ostao posljednji nedovršeni posao Zapada.

Merkelova će od Srbije tražiti da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsjednika Srpske Milorada Dodika i ne spriječava jačanje centralnih institucija BiH. Drugim riječima, potpuno slabljenje Republike Srpske.

Bosance će upozoriti da je krajnje vrijeme da međuetničke tenzije i endemsku korupciju zamijene radom na putu ka EU. A Nijemci će podržati ustavne promjene i dalje slabljenje Republike Srpske.

Njemačka je, kao ekonomski najjača članica EU, oko 2012. preuzela brigu nad zapadnim Balkanom što sprovodi u tijesnoj saradnji sa SAD.