cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ZBOG OVE VIJESTI ĆE BOSANCI DA SLAVE: Merkel i Njemačka šalju velike pare u Bosnu… Pogledajte koliko ćemo dobiti…

Evropska unija i Njemačka vlada pripremili su zajednički program čiji je cilj podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH kroz dodjelu bespovratnih sredstava. U posebnom fokusu su preduzeća koja su pretrpjela štete u poplavama prije dvije godine. Interesovanje je ogromno.

Za program je ukupno na raspolaganju 13 miliona eura, od čega je Evropska unija izdvojila devet a njemačka Savezna vlada četiri miliona. Od ukupnog iznosa, četiri miliona eura će biti dodijeljeno u vidu grant sredstava. Na poziv njemačkog GIZ-a objavljen u julu, interesovanje za učešće u programu iskazalo je 250 preduzeća iz 20 partnerskih općina.



“To je za nas jako pozitivan signal, jer nam je to pokazalo da interes postoji ali isto tako da preduzeća imaju jako dobre ideje i da im je u biti samo potrebna podrška u realizaciji tih ideja. I nadamo se da će odziv nakon što objavimo javni poziv na jesen biti jednako dobar ili čak još bolji, jer što se veći broj preduzeća prijavi to ćemo i mi moći pomoći većem broju”, kaže Karin Horhan, menadžerica programa EU ProLocal.

Javni poziv bit će raspisan u oktobru, kada će definitivno biti poznati uslovi kao i iznosi grantova. U fokusu će biti firme iz oblasti metalo i drvoprerade, poljoprivrede te turizma, ali i udruženja i klasteri.

Poplave koje su u maju 2014. godine pogodile BiH nanijele su štetu od ukupno dvije milijarde eura. Analiza je pokazala da je osim građana, najveću štetu pretrpio privatni sektor, mala, srednja i velika preduzeća, te sektor poljoprivrede.

Prioritet za učešće u programu imat će upravo preduzeća sa poplavljenih područja. Svi učesnici u programu dobit će šansu za realizaciju ideja i proizvoda, poboljšanje konkurentnosti i osvajanje novih tržišta.

“Naročito važno ovdje u BiH je da se poradi na inovativnosti privrede i na to ćemo posebno obratiti pažnju, da li se uvode neki inovativni procesi, da li se uvode neki novi produkti i tome slično. Naravno da je sve to važno, jer ako dođe do povećanja inovativnosti, do povećanja konkurentnosti, samim time bi se trebala otvoriti i nova radna mjesta što će sve pomoći tim preduzećima da djeluju održivo”, kaže Horhan.

Dodjela grantova bit će tek početak saradnje i veza domaćih preduzeća sa ovim programom Evropske unije i njemačke Savezne vlade. Projekt će trajati do 2018. a sve vrijeme vršit će se monitoring i pratiti učinci programa.

TV1