cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

POTOP NA BALKANU ZA VIKEND: Meteorolozi upozoravaju, dolazi potpuno neočekivano vrijeme?!

Ljeto do sada imalo je svega pomalo. Bilo je tu vrućina, jakih nepogoda i neprimjerene svježine.

Kada se sve sabere mnogi će dosadašnjim tokom ljeta biti zadovoljni. Opet je srpanj ( juli ) najviše ljeta pokazao, vjerovatno će tako do kraja kalendarskog i klimatološkog ljeta i ostati.


Vrijeme proteklih, kao i ovih dana bilježiti će one prave ljetne karakteristike uz obilje sunca i vruće vrijeme.

Prva promjena vremena uz osvježenje stiže već tokom vikenda, kada će uz obalu Jadrana, zatim Crne Gore biti jakih i olujnih udara bure.

Također će i Hercegovinu osvježiti bura, a sjeveroistočnjak Bosnu, kopno Hrvatske, Srbiju, Kosovo i Makedoniju.

Svakako treba upozoriti na rizik od lokalnog jakog olujnog nevremena potkraj petka i u subotu ponegdje na sjevernom i srednjem Jadranu, Kopnu Hrvatske, Srbiji i Bosni.
Upozoravam da bi ponegdje uz obalu Jadrana moglo biti " suhih munja " uz lokalne nevere, koje bi uzrokovale nastanak požara koji bi se jakom burom brzo širili.
Prema trenutnim prognozama, nakon kratkotrajne promjene vremena tokom vikenda u idućoj sedmici nam se ponovno vraća ljeto.

Temperature bi ponovno mogle da se popnu do 30C ponegdje tokom srijede, četvrtka i petka i do 35C. Ipak ni to neće biti duga vijeka, jer nova promjena vremena vjerovatno ozbiljnija, uz izraženije zahlađenje stiže krajem idućeg tjedna.
Pri tome, naravno ukoliko bi se ostvarile trenutne prognoze govorimo o neobičnom zahlađenju za doba godine, koje će biti praćeno jakim nepogodama.

Ako se vratimo na mnogobrojne sezonske prognoze još od proljeća kojima su nas " plašili s dramatičnim vrućinama " Od toga ovo ljeto neće biti ništa.

Ova stranica kao i druge s kojima surađujemo bila je suzdržana u pogledu takvih prognoza, i odmah smo u startu rekli da nam stiže normalno ljeto uz povećan rizik od nepogoda.

Na kraju ćemo završiti sa sasvim normalnim ljetom, koje će ponegdje biti čak i svježije nego je uobičajeno.

Kada već pričamo o dugom toplom ljetu. Ljeto koje je pred nama dakle ono u 2017. godini ima poprilični potencijal da bude dugo, vruće i sušno ljeto. Ujedno bi to bila svojevrsna repriza ljeta iz 2012. godine.

Na kraju treba reći da s ovim ljetom nismo završili. Ljeto će imati još svojih doduše kratkotrajnih epizoda, međutim dugotrajnih vrućina koje bi sedmicama trajale nema na vidiku.

Ovo ljeto nam je bilo idealno, ali čuvajmo se ljeta 2017. godine, jer dugoročni parametri i argumenti koje imam idu ka većoj vrućini i suši. Nadajmo se promjenama kojih će zasigurno biti u mjesecima koji dolaze.

doznajemo.com/Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna