cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

HAOS NA GRACINI SRBIJE: Eliminirano 17 terorista...

Oko 200 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i MUP-a Srbije izvelo je danas taktičko-pokaznu vježbu "Drina 2016". 

Početak vježbe
U vježbi je učestvovalo oko 200 pripadnika specijalnih i posebnih jedinica pripadnika MUP-a Srbije i RS-a, a korišteno je 50 oklopnih vozila te pet letjelica i pet čamaca.
Komandant Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije Spasoje Vulević na početku je predao raport predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji su mu dali odobrenje za početak vježbe.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas su na izvođenju antiterorističke združene vojne vježbe iskazali zadovoljstvo i zahvalnost onima koji su omogućili ovaj čin na graničnom prijelazu Šepak te kazali će RS i Srbija uvijek sarađivati kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Predsjednik Srbije je kazao kako nijedna rijeka ni more ne mogu i ne smiju biti granica za borbu protiv terorizma te da specijalne snage RS-a i Srbije uspješno sarađuju, razumiju se i dopunjuju.
Prema njegovim riječima, ne postoji zadatak koji manji bosanskohercegovački entitet i Srbija ne mogu zajedno riješiti. Vojnicima koji su danas izveli vojnu vježbu je kazao da su bili kao jedan te da i u budućnosti nastave na isti način sarađivati i razmijenjivati vojna načela.

Milorad Dodik je na početku govora čestitao svima koji su bili uključenu u organizaciju antiterorističke združene vojne vježbe te kako je pokazala zajednički cilj protiv zla koji je, prema njegovim riječima, pokrilo cijeli svijet.

"Narod koji ovo gleda mora znati da Srbija i RS imaju strukturu da uzvrate bilo kakav udar, jer terorizam nema granica. Posebno mi je zadovoljstvo što sam posmatrao policiju Srbije kako ponosno čuva teritoriju RS-a. Srbija nam je dala veliku podršku i hvala svima što su nam osigurali resurse i snagu da ovo održimo", kazao je Dodik.

Vježba je počela intoniranjem himne Srbije, a pored Dodika i Nikolića vježbi je prisustvovao i prvi čovjek MUP-a Srbije Nebojša Stefanović i premijerka RS-a Željka Cvijanović.
Pretpostavka vježbe je da je 17 terorista napalo granični prijelaz Trbušnica (Srbija) s ciljem izazivanja straha, panike i ekonomsko-socijalne nesigurnosti. Teroristi su, podijeljeni u nekoliko skupina, zauzeli prijelaz pri tome uzevši taoce.

MUP Srbije i RS-a tada izvodi žestok napad na teroriste, nakon čega dio terorista pokušavaju pobjeći preko Drine. U vježbi je pokazano i rješavanje talačke situacije, otmice autobusa te ukazivanje pomoći povrijeđenima.

Improvizovana bina
Na improvizovanoj bini i sa obližnjih uzvišenja vježbu je posmatralo više hiljada gledalaca. RTRS je vježbu prenosio uživo, a prema izvještajima RTRS-a vježbu je posmatralo oko 10.000 osoba.
Zadnji dio vježbi bili su padobranci koji su skakali sa zastavama Srbije, RS-a te zastavama jedinica koje su učestvovale u vježbi.
Pogledajte kako je izgledala vježba na graničnom prijalazu Šepak:
Izvor: Avaz