cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SRAMOTA KOJE SE TREBA STIDITI: Pogledajte kako ministar vanjskih poslova BiH pokušva spriječiti dženazu u Potočarima…

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak donio je danas odluku da predstavnici Ministarstva inostranih poslova BiH ne mogu učestvovati u aktivnostima u vezi sa organizacijom komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula ove godine.

Crnadak je ovu odluku donio jer su posljednje izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koje je dao u ime organizatora, u potpunosti suprotstavljene jednom od glavnih spoljnopolitičkih pravaca BiH, a to je razvoj dobrosusjedskih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.


“Imajući u vidu izjave gospodina Durakovića, kojima je poručio premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću da nije dobrodošao u Srebrenicu, jasno je da je na taj način ugrožen jedan od osnovnih prioriteta spoljne politike BiH, čime se nanosi ogromna šteta BiH”, rekao je Crnadak.

On je istakao da je pravo svakoga u BiH da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima spoljne politike BiH.

“Žao mi je što sam morao donijeti ovakvu odluku, jer iskreno poštujem sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH, ali nisam mogao dozvoliti da Ministarstvo inostranih poslova BiH bude dio huškačke i antievropske atmosfere, stvorene izjavama gospodina Durakovića, čime bi bili ugroženi interesi BiH i naša spoljnopolitička pozicija”, naveo je Crnadak.

On je podsjetio javnost u BiH da su sva tri naroda, oba entiteta i sve ključne političke ličnosti i partije opredijeljene za jačanje odnosa u regiji, a posebno za razvoj odnosa sa prvim susjedima, Srbijom i Hrvatskom, kao i sa Crnom Gorom.

“U skladu sa tim, kao ministar inostranih poslova želim jasno da kažem da su svi državni funkcioneri iz svih zemalja regiona dobrodošli u BiH, bilo gdje i u bilo koje vrijeme”, naglasio je Crnadak.

Iako neće učestvovati u organizaciji ovog događaja, Ministarstvo inostranih psolova BiH će, kroz aktivnosti svog diplomatskog protokola, asistirati ministrima i drugim visokim zvaničicima tokom njihovog boravka u BiH, u skladu sa zakonom i svojim međunarodnim obavezama, navodi se u saopštenju.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je ranije da je organizacioni odbor za obilježavanje stradanja u julu 1995. godine u Srebrenici donio odluku da je “državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima”.

OBAVLJENE SVE PRIPREME ZA KOMEMORACIJU

Obavljene su sve pripreme za komemoraciju koja će 11. jula biti održana u Memorijalnom centru u Potočarima za Bošnjake iz Srebrenice nastradale u julu 1995. godine prilikom proboja prema Tuzli, nakon napuštanja ove enklave, konstatovano je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora ovog komemorativnog skupa.

Rečeno je da bezbjednosne agencije nemaju saznanja o bilo kakvom ugrožavanju komemoracije i ukopa dijelova posmrtnih ostataka 127 identifikovanih osoba.

“Za Marš mira, koji se u okviru obilježavanja godišnjice stradanja tradicionalno organizuje od Nezuka kod Sapne do Potočara, a koji kreće 8. jula, prijavljeno je oko 3.500 učesnika iz raznih krajeva, kao i 200 učesnika za tradicionalni marš iz Žepe do Potočara”, rekao je predsjednik pododbora za organizovanje marša Munir Halilović.

On je istakao da je trasa kojom će se učesnici kretati uređena i bezbjedna te da su obezbijeđeni logistika i prenoćište za učesnike.

Danas su počeli radovi na kopanju raka za ukop posmrtnih ostataka u sakralnom dijelu potočarskog Memorijalnog centra.

ATV