cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ŠOKANTNO REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Pijete li Coca-Colu možete ostati bez 'muškosti'…

Šokantna studija tvrdi da pijenje previše Coca-cole može ugroziti 'muškost'.

Naučnici su otkrili da pijenje jedne litre gaziranog pića dnevno može smanjiti broj spermija za 30 posto, ali i dovesti do erektilne disfunkcije. Istraživanje provedeno na Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu je pokazalo da muškarci koji su se izjasnili kao ovisnici o gaziranim pićima imaju daleko manje učinkovite spermije nego oni koji izbjegavaju takve napitke.


Istraživanje je obuhvatilo 2.554 muškaraca, a redovni konzumenti Cole imali su prosječno 35 miliona spermija po mililitru, za razliku od 56 miliona po mililitru kod onih koji izbjegavaju gazirana pića.

Dakle, konzumiranje gaziranih pića može uzrokovati neplodnost.

Također, studija je pokazala da ne postoji veza između razine kofeina u Coca-Coli i drugim pićima, tako da je manji broj spermatozoida uzrokovan nekim drugim sastojkom.

Istraživanje je pokazalo da pijenje previše gaziranih pića može uzrokovati probleme s erekcijom. Iako erekcija ovisi o mnogim faktorima, psihičkim i fizičkim, neki sastojci gaziranih pića mogu stvoriti probleme ove vrste.

Naučnici tvrde da zaslađivači u gaziranim pićima mogu oštetiti arterije u penisu i eventualno spriječiti da krv slobodno teče kroz mišić.

Naučnici su zaključili da jedna čaša gaziranog soka ponekad neće škoditi, ali da generalno treba izbjegavati takve napitke.

doznajemo.com