cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

RAMIZ SALKIĆ OTKRIO STRAŠNU TAJNU: Pogledajte šta vlasti RS rade svima koji nisu Srbi…

Represija i diskriminacija svih građana koji nisu sprske nacionalnosti u RS pristuna je i danas, naglasio je potpredsjednik tog entiteta, Ramiz Salkić na sesiji Kruga 99. Prijetnje referendumom o pravosuđu u RS, ne mogu ugroziti evropski put BiH, ali ga mogu usporiti, smatra Salkić.




RS od svog nastanka čini sve što može da oslabi BiH i postigne što veću samostalnost. U tom procesu onemogućava život svim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, istakao je Ramiz Salkić.

“Vlasti u RS čine sve kako bi otežali ionako teške uslove za život Bošnjaka i Hrvata na prostoru ovoga entiteta provodeći različite oblike diskriminacije.”

Bošnjaci i Hrvati rijetko se mogu zaposliti u javnim institucijama u Republici Srpskoj, počevši od općina, pa do vlade, kaže Salkić. Ništa bolja situacija nije ni u privatnom sektoru.

“Svjedoci ste posljednjih godinu- dvije da se provodi i bezbjedonosna represija u smislu da se svakodnevno pretresaju objekti Bošnjaka povratnika, da ih se karakterizira za ovo ili za ono, a da zapravo nemamo nijedan sudski proces niti epilog protiv bilo koga od tih ljudi,” poručuje Salkić.

Ovime se kreira klima u kojoj su Bošnjaci predstavljeni kao opasnost po Srbe i po entitet, naglašava Salkić. Energiju koju vlasti u ovom entitetu ulažu u podjelu države, trebali bi ulagati u njenu izgradnju i jačanje, za dobrobit svih građana.

“Prijetnje referendumom mi slušamo godinama i vjerovatno ćemo slušati i svo ovo vrijeme pred nama dok je ovakav oblik vlasti u RS. Nikakav referenfum ne može ugroziti evropski, pa i NATO put BiH, može usporiti,” tvrdi Salkić.

“Ako ovaj referendum prođe, onda će biti iza toga još puno referenduma i sa strane srpskog naroda i sa strane hrvatskog, oni zabavljaju na taj način narod, odvraćaju pozornost sa problematike koja je nagomilana u našoj državi, narod jedva živi, kraj sa krajem sastavlja, a oni se bave takvim stvarima,” izjavio je Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća.

U RS je najavljen i referendum i o devetom januaru, koji se do sda obilježavao kao Danu entiteta. Obaveza vlasti RS je da, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u narednih nekoliko mjeseci, pronađu drugi datum za ovaj praznik I da odustanu od priče o referendumu, naglasio je Salkić.

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: TV1