cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NJEMAČKA NE ŽELI VIŠE GLEDATI KAKO SE BiH PATI: Merkel je odlučila djelovati i od Bosne napraviti…

Njemačka kancelarka Angela Merkel, prema nezvaničnim najavama, idućeg mjeseca bi trebala posjetiti Sarajevo, u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana.

U fokusu razgovora bit će evropski put naše zemlje. Uoči ove posjete, njemački mediji sve više pažnje posvećuju Bosni i Hercegovini.



Ugledni list “Die Zeit” u tekstu pod naslovom “U evropskoj čekaonici” piše da bi BiH “nekada trebala postati članica Evropske unije, te da druga perspektiva za zemlju sa skoro 4,5 miliona stanovnika ne postoji”. No, novinar “Die Zeita” primjećuje da je u predstavništvu Evropske unije u Sarajevu zaposleno 160 radnika, jer treba nadgledati rad 150 ministara u zemlji.

“Zaista, u zemlji postoji 150 ministara. To je najveći broj ministara u jednoj zemlji na svijetu. EU ponovo pokušava pomoći zemlji da krene u pravcu EU. Šta je Bosna iz ugla Brisela u poređenju s eurokrizom? Šta je Bosna u očima geostratega u poređenju s ratovima u Afganistanu, Libanu, Iraku i Siriji? Da, nekako smo zaboravili tu zemlju i potisnuli je u drugi plan”, piše “Die Zeit”.

Posjeta kancelarke Merkel, prema nezvaničnim najavama, bit će primarno vezana za njemačko-britansku inicijativu, ali i geopolitička pitanja zbog kojih je Zapadni Balkan ponovo postao interesantan Evropi, a tiče se razilaženja Zapada i Rusije oko pitanja Krima i Ukrajine. Bit će to prva posjeta jednog njemačkog kancelara Sarajevu.

“Posjeta je važna u svakom slučaju, jer nekako u toj podjeli poslova ispred Evropljana ovaj dio svijeta je u velikoj mjeri spao u ruke Nijemcima. Dakle, ovdje Francuzi nisu pretjerano zainteresovani, Velika Britanija je također bila drugdje, međutim zajedno sa Nijemcima se ovdje radi o jednom otklonu od standardne politike i pokušaji da se u BiH neki procesi pokrenu sa mrtve tačke”, kaže Adnan Huskić, analitičar EU integracija.

Ti procesi prije svega se odnose na ekonomske i socijalne reforme, koje bi našu zemlju trebale izvući iz krize i pokrenuti na evropskom putu.

“Očekujem manje-više da će sve ići u tom smjeru, da se one obaveze koje su već preuzete ne zanemare, da se proces intenzivira, dinamizira i da BiH u principu počne da isporučuje ono što je obećala da će učiniti. Jedino to je ono što je, čini mi se, trenutno barem sa njemačke strane interes prema BiH”, kaže Huskić.

Novi evropski pristup za BiH u prvi plan ističe ekonomiju i socijalnu politiku, nakon čega bi se vlasti fokusirale na ustavne reforme. Na potrebu reforme državnog aparata prilikom posjete Sarajevu ukazao je i austrijski ministar vanjskih poslova.

“Dugoročno bi trebalo razmisliti i o ustavnim reformama koje bi za posljedicu imale jednu funkcionalniju državu, sa efikasnijim i racionalnijim sistemom upravljanja”, kazao je ministar Sebastian Kurtz.

“Die Zeit” u članku o BiH podsjeća da su 2014. izbili “socijalni neredi usmjereni protiv korumpiranih elita”, što je primijećeno i u Briselu, ali da je u to vrijeme izbio rat u Ukrajini. List, ipak, primjećuje da su u Sarajevu svi - Evropljani, Rusi, Amerikanci, Saudijci, Turci... - te da vlada osjećaj da se u ovom otvorenom gradu nakon višegodišnje stagnacije ipak nešto važno događa.

Video: TV1
Ovu vijest smo objavili prije nekoliko mjeseci... Sada je objavljujemo samo da vidimo kako se stvari odvijaju nakon sto dobijemo velika obećanja. Da li je šta bilo od ovoga, procijenite sami!