cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

JADAN OD NAJBOGATIJIH LJUDI STIGAO U SARAJEVO: Pogledajte koliko je para Katarski Emir donio Bosancima…

17:00 Predsjedavajaći Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su danas u Sarajevu emira Države Katar šeika Tamim Bin Hamad Al-Thania.

Tom prilikom sa emirom Države Katar i njegovom delegacijom održan je plenarni sаstаnаk Predsjedništva BiH, članova kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.




Tokom razgovora ocijenjeno je kako današnja posjeta predstavlja izraz prijateljskih odnosa i dobre saradnje BiH i Države Katar. Konstatovano je da BiH i Katar imaju odlične bilateralne odnose, ali je istaknuta potreba unapređenja ekonomske saradnje, pogotovo u oblasti turizma, energetskog sektora, transporta i komunikacija, poljoprivrede i industrijske proizvodnje.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje i ulaganja katarskih investitora u bosanskohercegovačku privredu, putem zajedničkih projekata i zajedničkih investicija.

Emir Države Katar je najavio formiranje fonda prijateljstva za BiH, iz kojeg će se davati direktan poticaj razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH, po modelu po kojem je Država Katar uspostavila takve fondove u Tunisu i Japanu, gdje su dali izuzetno dobro rezultate, naročito u pogledu kreiranja novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Dogovoreno je da će delegacija Države Katar u naredne dvije sedmice doputovati u BiH, kako bi se sa bh. stranom dogovorili detalji u vezi uspostave ovog fonda.

Najviše pažnje posvećeno je mogućnostima za ulaganja katarskih privrednika u BiH, a emiru Države Katar predati su i neki projekti spremni za realizaciju. Bilo je riječi i o mogućnostima kreiranja boljeg poslovnog ambijenta i omogućavanja bržeg investiranja u BiH. Razgovarano je i o unapređenju saradnje potpisivanjem različitih međudržavnih sporazuma te intenziviranju rada Zajedničke komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani je istakao da BiH u Kataru ima prijatelja, da su veoma zainteresovani za ulaganja u privredu u BiH te naglasio spremnost da podrži razvoj naše zemlje.

Tema sastanka bila je i napredak koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a najavljeno je i uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Dohe, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

13:00 Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani došao je danas u službenu posjetu BiH. Ispred zgrade Predsjedništva BiH, uz najveće državne i vojne počasti, dočekali su ga predsjedavajući Dargan Čović i članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Nakon sastanka u Predsjedništvu planirana je pres-konferencija, pa svečani ručak. Slijedi sastanak sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega na red dolazi sastanak sa predsjednikom Vijeća ministara Denisom Zvizdićem.

Očekivanja od ove posjete su velika, jer su u pratnji emira stigli i članovi njegove vlade te institucija koje su zadužene za investicije i ekonomski razvoj.

Inače, šeik Tamim predsjedavajući je Katarskog investicionog fonda te državnog stabilizacijskog fonda koji raspolažu oko 100 milijardu dolara. Vlasnik je dijela velikih svjetskih kompanija poput "Barclays", "Xstrata", "Hardos", "Volkswagen"...


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: Avaz