cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

POTRESNA ISPOVIJEST MAJKE DŽENANA MEMIĆA (22): “Alisa, ako si voljela mog sina, reci istinu!”

Munevera Memić, majka tragično stradalog mladića Dženana Memića (22), prvi put oglasila se u javnosti uoči protesta na dan kad se navršavaju dva mjeseca od događaja u Velikoj aleji na Ilidži.

Munevera je za Faktor kazala kako je od samog trenutka nesreće sumnjala da je riječ o saobraćajnoj nesreći, jer je po struci zdravstveni radnik.



– Zaista sam šokirana da su u KCUS u otpusnom pismu koristili navode iz Hitne pomoći da je Dženan povrijeđen u saobraćajnom udesu kao pješak. Pitam se kako zdravstveni radnici nisu uočili razliku između saobraćajnih i nasilnih povreda koje su u slučaju moga sina bile očite. Dženan je imao samo povredu glave – izjavila je Munevera, dodajući kako je sporno i to što se na otpusnom pismu navelo kako je Dženan imao povrede grudnog koša i ekstremiteta, a kasnije se na CT snimcima jasno vidjelo kako tih povreda nije ni bilo.

Prisjeća se dana kada je odlazila Dženanu u posjetu. I najmanja reakcija za sve je predstavljala veliku nadu.

– Moj sin je bio bez ijedne modrice, samo je na koljenima imao manje ogrebotine koje su nastale kao posljedica pada nakon zadanog udarca – kazala nam je Munevera.

Sumnja kako su se zdravstveni radnici mogli voditi Alisinim (Alisa Mutap, djevojka preminulog Dženana, op.prir.) riječima da ih je udarilo auto.

– Kako se može vjerovati u njen iskaz ako je imala amneziju. Ne znam ko je tu istragu vodio u pogrešnom smjeru da li Alisa, MUP, KCUS, Tužilaštvo KS ili neko drugi – pita se Munevera.

Ni nakon dva mjeseca porodica Memić ne zna ništa o okolnostima u kojima je njihov sin izgubio život, a jedino što im je ostalo je Otpusno pismo i Potvrda o smrti.

– Teško je podnijeti ovu bol a još uz to imati snage i boriti se za istinu i pravdu koje je u ovoj državi sve manje. Tužilaštvo KS i MUP KS još uvijek nam nisu dali ni trun nade da ima pomaka u istrazi, a imam osjećaj da nam ubijaju i posljednji atom snage – sa suzama u očima priča nam Munevera.

Kaže kako joj još uvijek u ušima odzvanja Alisin ledeni glas bez imalo emocija kada ih je posjetila u kući dok je Dženan bio u bolnici.

– Šta vam je ba, Dženan je jak, Dženan će se oporaviti – kazala je Alisa tom prilikom, a da pri tome nije pustila suzu.

Porodica je uočila niz nelogičnosti i pita se kako Tužilaštvo ništa ne poduzima po tom pitanju.

Dok je slučaj u Tužilaštvu još uvijek bio okarakterisan kao saobraćajna nezgoda Alisini rodiitelji su u zvaničnom saopćenju naveli da je i njihova kćerka kobne noći pretučena zajedno sa Dženanom što je oprečno njenoj izjavi da ih je udario automobil – zaključuje Munevera.

Na žalost, umjesto da moje dijete sada mirno šeta ovim gradom, umjesto njega to čine ubice koje su na slobodi. Zamolila bih Alisu kao Dženanovu bivšu djevojku i jedinog svjedoka da kaže istinu. Na kraju se pitam ako ga je voljela zašto nam nije podrška u ovim teškim trenucima kada tragamo za ubicom. Danas je moje dijete, a sutra Bog zna čije.. – kroz suze kaže Munevera.

***

U prostorijama Kantonalnog tužilaštva KS održana je konferencija za medije nakon protestne šetnje građana povodom ubistva Dženana Memića, javlja N1.

Na ulicama Sarajeva tokom protestne šetnje javno se prozivala Alisa Mutap da kaže istinu, te da otkrije informacije za koje građani smatraju da se kriju.

“Tužilac radi u svojoj kancelariji i tužilac izvodi i pribavlja dokaze u svojoj kancelariji. Sve građane Sarajeva pozivam o ovom i drugim slučajevima da dođu i svjedoče tužiocu. Tužilac za sve mora imati dokaz, jer je sve suprotno tome nezakonito postupanje i kršenje prava građana”, kazala je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS.

Alisa Mutap je svjedok u ovom postupku i ona je tako tretirana, kazala je Burzić i napomenula da jedan dio posla obavlja policija, a drugi Tužilaštvo.

“Ja ću kao tužilac, ako ocijenim da ima mjesta nečije odgovornosti, nastupiti”, rekla je ona.

Na pitanje novinara šta je pokazao nalaz obdukcije, Burzić je odbila izlaziti u javnost s tim podacima.

“To su stvari obdukcije i s njima se ne izlazi u javnost. Tek kada dođemo pred Sud s dokazima i nalazima, onda će znati mediji i javnost”.

Otac Dženana Memića je kazao kako smatra da Tužilaštvo nekoga krije i štiti.

To što nema rezultata ne možemo mi biti odgovorni. Mi možemo biti odgovorni samo na nerad.

“Gospodin Memić, kao otac oštećenog, je dolazio četiri puta u Tužilaštvo. Ja sam pozvala gospodina Memića i tražila ime tog tužioca koga optužuje. Kao glavni tužilac sam prva zainteresovana ako se nešto dešava u mojoj kući. Za sve se mora imati dokaz i argumentacija. Sve drugo je rekla kazala”, istakla je ona.

Ona je dodala da je demokratsko pravo svakoga od nas da na transparentima piše šta želi i voli.

“To meni ne govori ništa, osim nečijeg nezadovoljstva.”

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS nije željela komentarisati medijske navode da je Alisa Mutap tri puta mijenjala iskaz.

“Pored porodice oštećenog, Tužilaštvo je prvo zainteresovano da dođe do lica koje su počinile ovo krivično djelo. Ne može tužilac operativno tražiti krivce na terenu. Trudim se to objasniti svima”, rekla je Burzić.

Za kraj press konferencije otkrila je da se povodom ovog slučaja radila rekonstrukcija uviđaja.

“Radila se zato što se pokušao utvrditi tok dešavanja te noći nakon prikupljenih dokaza. Također, šest tužilaca je u MUP-u KS nedavno ispitivalo šest različitih ljudi”, izjavila je Dalida Burzić.

Doznajemo.com/Faktor/ N1