cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MISTERIOZNI LETEĆI OBJEKT O KOJEM BRUJI CIJELI SVIJET: Da li je bivši marinac otkrio tajnu...

Penzionisani marinac s gotovo dvije decenije iskustva u avijaciji iznio je teoriju o misterioznom letećem objektu koji je prošlog mjeseca viđen na nebu iznad Teksasa.

Podsjetimo, 10. marta fotografi Steve Douglass i Dean Muskett snimili su nepoznati avion iznad grada Amarilla i fotografije objavili na Internetu u nadi da će neko uspjeti identificirati o čemu se radi.


Veteran James Vineyard prezentirao je jedno od zanimljivijih objašnjenja. On je Houston Chronicleu kazao kako vjeruje da je snimljeni objekt SR-72 Blackbird, špijunski avion sposoban preletjeti cijeli američki kontinent u manje od sat vremena, i to bez pilota.

Vineyard je proveo 17 godina u marincima, a ujedno je radio i s lovačkom eksadrilom u Arizoni.

Kaže da je možda Pentagon poslao SR-72 na Indijski okean kako bi pomogao u potrazi za nestalim Boeingom 777 Malaysian Airlinesa.

Ali Douglass, koji je vidio avion i snimio ga, ne slaže se s tom teorijom. Kaže da je SR-72 još uvijek u razvoju, te da se radi o zrakoplovima koji lete brzinama od nekoliko maha, dok je snimljeni letio brzinom sličnom putničkim avionima.

SR-72 razvija firma Lockheed Martin u Kaliforniji, a sudeći prema njihovoj internetskoj stranici, letjelica bi mogla biti u funkciji do 2030. godine.

SR-72 je nasljednik legendarnog modela SR-71 Blackbird predstavljenog 1966. godine, aviona koji je srušio brzinski rekord kad je 1976. letio od New Yorka do Londona za dva sata.

Menadžer Lockheed Martinovog Hypersonics programa, Brad Leland, tvrdi da je avion dizajniran da djeluje na bilo kojem dijelu kontinenta unutar sat vremena.

Izvor: jutarnji list