cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

KAKO SE OVOG NEKO PRIJE NIJE SJETIO: Rješenje najvećeg problema moderene tehnologije zapisano je još u trenutku kad je stvaran čovjek i druga živa bića!

Student postdiplomskog studija Zhiguang Zhu (na slici lijevo) i profesor Percival Zhang (desno) pokazuju prototip baterije napunjene ugljikohidratom maltodekstrinom

Možda volite ugljikohidrate, ali sigurno ne na način kao profesor Percival Zhang, hemijski inižinjer na Virginija Techu, koji vodi labaratoriju u kojoj su posvećeni tome da otkriju kako pretvoriti ugljikohidrate u električnu energiju. Inovacije koje su do sada u toj labaratoriji napravljene pružile su dokaze zamisli po kojoj ugljikohidrati mogu napajati strujom bilo šta – od mobitela do automobila!


- Po mom ličnom mišljenju, ugljikohidrati su među najboljim hemijskim jedinjenjima za skladištenje energije. Uostalom, tako je u prirodi gdje su upravo oni izabrani kao “baterije” koje pokreću sva živa bića – kaže Zhang.

Misli na to da sva živa bića razbijaju ugljikohidrate kada im je potrebna energija da dišu, jedu ili rade bilo šta drugo.

U drugu ruku, većinu ljudskih izuma pokreće energija koja dolazi od razbijanja molekula zvanih hidrokarboni, koji se nalaze u uglju, prirodnom gasu i sirovoj nafti.

Prošlog vikenda, Zhang i njegove kolege predstavile su prototip baterije koja koristi ugljikohidrat maltodekstrin. I neke druge labaratorije uspjele su napraviti baterije na bazi ugljikohidrata, ali Zhangov model proizvodi znatno više elektrona, što znači da i baterija traje duže.

U suštini, njegova batrija koristi šećer, za koji su se odlučili jer je to “najobnovljiviji” ugljikohidrat u prirodi.

Očekuje se da će trebati nekoliko godina da se ove baterije nađu na tržištu, ali je riječ o velikom ohrabrenju, jer već sada postoji ogroman problem sa kratkim trajanjem baterija koje pokreću cijeli niz uređaja bez kojih je današnji život teško zamisliti – i u biti su baterije trenutno velika kočnica daljeg tehnološkog napretka.

Izvor: Doznajemo.com/Popularna nauka