cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO JE ŠOKIRALO BH JAVNOST: Pogledajte ko štiti četnički pokret, dok oni tuku nevine ljude…

BiH nikada nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio, no bezuspješno. Isti scenarij mogao bi se dogoditi u četvrtak kada će se pred zastupnicima Predstavničkog doma državnog Parlamenta naći inicijativa SDA o zabrani djelovanja fašističkog Ravnogorskog četničkog pokreta i svih drugih organizacija u BiH koje imaju fašistička obilježja.



Ravnogorci su se u velikom broju okupljali i prethodnih godina, na zaprepaštenje povratnika i porodica žrtava u gradu u kojem je ubijeno gotovo 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece. Ikonografija i odore su podsjećale na 90-e godine. No, vlast tada nije reagirala. Ponovna inicijativa za zabranu ove i sličnih organizacija dolazi iz reda SDA.

“Nije to nikakva novina, takve inicijative, takav zakonski okvir imate u svakoj modernoj zemlji članici EU, a pošto smo mi generalno svi poslanici potpisali stav da želimo taj evropski put, da bismo se lakše mogli baviti evropskim putem, mislim da je važno da u BiH imamo takvu jednu ozbiljnu, transparentnu raspravu”, ističe Senad Šepić, zastupnik SDA u PSBiH.

Time bi se, dodaje Šepić, svima koji šire nacionalnu, vjersku i etničku mržnju zabranio rad u BiH.

U Parlamentu je godinama unazad bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi zabranio organizacije poput Ravnogorskog četničkog pokreta, odnosno da se zabrane sve organizacije koje djeluju u BiH a koje imaju fašistička obilježja. No, tome su se oštro protivile stranke iz Republike Srpske.

I danas u najvećoj stranci u RS, SNSD-u osuđuju napade, a inicijativi za zabranu ovakvih organizacija dodjeljuju epitet politizirane.

Jasni su u stavu da djelovanje bilo koje oraganizacije sa fašističkim obilježjem u bilo kojem društvu nije dopustivo, ali ni ovaj put, kako saznajemo, neće podržati inicijativu kolega iz SDA.

“Imajući iskustva u dosadašnjim sličnim inicijativama, mi prije svega nismo vidjeli takav prijedlog, Klub poslanika SNSD-a će zauzeti o tome stav, ali ako to bude na način postavljeno kako je to bilo u ranijim prijedlozima, nisam siguran da može dobiti podršku poslanika SNSD-a u PD PSBiH”, ističe Lazar Prodanović, zastupnik SNSD u PSBiH.

Ukoliko Nacrt zakona stigne iz Vijeća ministara BiH u nekom pozitivnijem ambijentu, mogle bi se očekivati promjene, tvrde i jedni i drugi.

“Ne mislim da bi neko mogao posebno neku argumentaciju imati, u nekoj otvorenoj poštenoj raspravi i možda u nekom drugom ambijentu, drugoj atmosferi nego je sada ova, a za to će trebati vremena da Vijeće ministara pripremi to i kada dobijemo takav prijedlog da ćemo imati situaciju u kojoj ćemo moći to trezveno razmotriti i pokazati odgovornost da konačno dobijemo takav jedan zakon”, kaže Šepić.

“Prihvatili bismo je u parlamentarnoj proceduri samo ako dođe od Savjeta ministara, bilo da se radi o izmjenama krivičnog zakonodavstva za ovu oblast ili prijedloga novog zakona nakon upoznavanja sa tekstom i sadržinom, onda bismo se odredili. Ovaj način nije dobra poruka u BiH, odmah moram reći najoštrije osuđujem bilo čije ugrožavanje slobode, nedozvoljivo je, to je sramota za Višegrad, za RS, za srpski narod da bilo koga u ime bilo koga uradi, taj pojedinac ima svoje ime i treba biti u skladu sa zakonom sankcionisan”, dodaje Prodanović.

Za sankcioniranje dosada nisu bile dovoljne poruke da su ravnogorci spremni da čuvaju svoje teritorije i vrate oduzete, nisu bile dovoljne da bi bilo koja državna ili entitetska agencija reaguje. Dosada ne postoji informacija o tačnom broju pripadnika ovog pokreta.