cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVA PRESUDA JE OPASNA: Pogledajte kako je ideja Velike Srbije oslobođena krivice…

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je tokom izricanja presude predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju zaključilo da je projekat Velike Srbije, koji je optuženi zagovarao, apriori politički, a ne kriminalni cilj.


Po tvrdnjama Šešelja, SRS je imala za cilj stvaranje Velike Srbije koja je trebala obuhvatiti sve Srbe bez obzira da li su pripadnici katoličke, pravoslavne ili muslimanske vjeroispovijesti.Za sudsko vijeće nije sporno da je Šešelj bio vođen političkom strašću da se stvori Velika Srbija, ali ništa ne ukazuje na zločinački cilj slanja dobrovoljaca, nego postoji razumna mogućnost da je svrha slanja bila zaštita Srba.

Naprotiv, kontekst rata mogao mu je dati solidno opravdanje za slanje dobrovoljaca jer su pravni propisi bivše Jugoslavije dopuštali slanje dobrovoljaca koji su bili integrirani u sastav oružanih snaga. Šešelj nije bio hijerarhijski nadređen dobrovoljcima na terenu. Razlog za slanje nije bio činjenje zločina nego podrška ratnim naporima.

Ovim se ne žele umanjiti niti prikriti zločini u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Zločini u kojima su dobrovoljci ili dio njih sudjelovali, vijeće konstatira da nije uvjereno da regrutiranje i raspoređivanje dobrovoljaca podrazumijeva da je Šešelj znao za zločine, izdavao upustva na terenu za njih ili ih podržavao.

Sudsko vijeće je saopćilo da se ne može zaključiti da su zločini suštinski element političkog plana Velike Srbije.

Klix