cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

KAKVA SRAMOTA ZA PRAVDU: "Nedostajalo je da Šešeljovce proglase mirovnom misijom"…

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj oslobođen je po svih devet tačaka optužnice, u prvostepenoj presudi koja mu je izrečena pred Haškim tribunalom.

Mnoga udruženja u Bih su već reagovala na presudu, a posebno ona koja su vezana za Mostar i Zvornik.


"Ovo je klasična politička presuda. Šešelj je bio u značajnoj mjeri involviran u ratna dešavanja. Presuda je nevjerovatna. Indikativno je da je oslobođen po svim tačkama optužnice, a samo u jednoj je bilo izdvojeno mišljenje sudije Latenci", kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva.

"Nedostajalo je samo da kažu da su paravojne formacije, tzv. Šešeljovci, bile u mirovnoj misiji u sastavu UNPROFOR-a i da su znali ponekada pogriješiti, kao što je pogriješio holandski bataljon kada u Srebrenici", dodao je predsjednik Udruženja ubijene djece Sarajeva.

Iako postoje snimci na kojima se vidi da je Vojislav Šešelj posjećivao vojne položaje i hvalio se da je pucao na određene položaje, on je oslobođen po svih devet tačaka optužnice.

"Svi znamo da se to dešavalo. Nije mi jasno da tužilac nije prikupio dovoljno dokaza ili je ovo stvarno politička presuda. Više puta je pomenuto da nije bilo dovoljno dokaza ili su oni bili u konfuziji", izjavio je Grabovica.

N1