cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DODIK BIJESAN ZBOG OVE VIJESTI: Ako bude referenduma o nezavisnosti u RS-u, 55% građani će glasati za ostanak u BiH… Pogledajte zašto…

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem Republike Srpske. Referendum o nezavisnosti Škotske pobudio je separatističke nade u manjem bh. entitetu. No, pitanje je mogu li se Republika Srpska i Škotska uopće dovesti u jednaku ravan. Nije se dugo čekalo na reakciju OHR-a.Neka se pripremi Republika Srpska – poručio je Dodik iz Moskve, u danu kada su se građani Škotske izjašnjavali na referendumu o nezavisnosti od Velike Britanije.

“Nije važan ni rezultat 18. septembra. Jedino je važno da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove.“, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD.

Referendum u Škotskoj Dodik je doživio dvostruko – kao ideal samostalnosti, ali i kao posljednju liniju odbrane dejtonske, entitetske BiH. Svojevrsna je i potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti puta političkog vođstva RS-a – kaže Dodik.
"U Škotskoj je to trajalo decenijama. Mi u RS-u smo u proteklih osam godina, od situacije u kojoj je na pomen prvog slova riječi referendum, slova "r", reagovao OHR, nasilnički ukidajući ljudima osnovno pravo, pravo da budu birani, uspjeli da stvorimo novu realnost koja podrazumijeva i postojanje zakonskog okvira za sprovođenje referenduma.", dodao je Dodik

Nije se dugo čekao odgovor OHR-a. Visoki predstavnik potcrtao je da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Inzko je naglasio da političari iz BiH moraju prestati s praksom u kojoj prijete jednostranim promjenama ustavne strukture, te da moraju poštivani Dejtonski mirovni sporazum. Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

“Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine prema Dejtonskom sporazumu. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine, uključujući i postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH.“, ponovio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Dakle, Dodik je još jednom obmanuo javnost, jer se Republika Srpska i Škotska nikako ne mogu dovesti u istu ravan. Za razliku od Škotske koja se kao država pojavljuje u devetom vijeku, a u zajednicu sa Engleskom Škoti su ušli dobrovoljno prije 300 godina, Republika Srpska nastala je kao rezultat mirovnog sporazuma kojim je okončan krvavi rat. U njene temelje ugrađeno je stotine masovnih grobnica, logora i džamijskih ruševina. S druge strane, Škotlanđani su dali ogroman doprinos kako britanskom carstvu, tako i čitavom svijetu. Stoga je i priča o referendumu o nezavisnosti Republike Srpske jeftino politikanstvo i Dodikov pokušaj da ubere jeftine političke poene pred izbore.





Izvor: TV1