cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DJEČAK (2) NIJE SE PROBUDIO U VRTIĆU: Uzrok smrti mališana, koja je potresla Srbiju, pokušava se utvrditi…

Nalazi obdukcije koji bi trebalo da pokažu uzrok iznenadne smrti dvogodišnjeg dječaka M.M. u vrtiću “Dečji lug” u Beogradu još nisu završeni. Očekuje se da čim budu gotovi budu predočeni porodici i javnosti, prenijela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Dvogodišnji dječak nije se probudio u vrtiću, a reanimaciju su pokušale i medicinske sestre u toj ustanovi i doktori Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj.


Načelnica Pedijatrijske i neonatalne intenzivne njege u toj klinici Snežana Rsovac rekla je za RTS da postoje različiti faktori koji mogu dovesti do iznenadne smrti djeteta, uključujući skrivene zdravstvene simptome, ili gušenje u snu.

“Razlog iznenadne smrti kod djece koja nisu imala evidentne zdravstvene probleme često ostane nerazjašnjen. U malom broju slučajeva mi uspijemo da dokažemo šta je razlog takvog ishoda”, kazala je Rsovac.

IZNENADNA SMRT. Ona je dodala da sindrom iznenadne smrti nije rijedak slučaj kod djece.

– Smrt kod djece dijelimo na dva dijela – kada se desi iznenada djetetu koje je bilo prethodno zdravo i dijete nije starije od godinu dana, a druga kategorija je daleko manje zastupljena, a to je iznenadna smrt djece iznad godinu dana, čak i adolescenata – navela je dr. Rsovac.

Prema njenim riječima polovina djece koju je zadesila iznenadna smrt imala je neki skriveni rizičan faktor koji nije bio poznat.

MOGUĆE VIŠE FAKTORA. Rsovac je rekla da smrt djece može da izazove više faktora, između kojih su i regulisan centar za spavanje, poremećaj ritma srca koji se ne mogu čuti slušalicama ili gušenje tokom spavanja, kao posljedice želučnog sadržaja u usnoj duplji.

Podsjetimo, dječak M.M., starosti dvije godine preminuo je prije dva dana u vrtiću na Zvezdari, nakon što je zaspao.

Mališan je, u pratnji direktorke, dovezen bez svijesti na Univerzitetsku dječiju kliniku u 14.10 sati kolima Hitne pomoći iz vrtića “Dečji lug” u Malom Mokrom Lugu.

Poslije neuspješne reanimacije, dijete je preminulo u 15 sati. Nakon više od 45 minuta pokušaja reanimacije na odjeljenju intenzivne njege doktori su konstatovali smrt djeteta.

DOKTORI BILI BESPOMOĆNI. Kada je Hitna pomoć dovezla dijete iz vrtića, dječak je na prijemu bio bez disajne i srčane radnje.

– Dijete je normalno leglo, spavalo sa još petnaestoro druge djece i kad su se sva djeca probudila, mali se nije pomijerao. Vaspitačica mu je davala vještačko disanje, ali se dijete nije pomijeralo. Oni su odmah pozvali Hitnu pomoć koja ga je prevezla u Tiršovu i pozvali su policiju – kaže za Blic, Snežana Đurić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ona dodaje da su u sobi bile još dvije medicinske sestre.

– Policija je u prvom momentu zatvorila sobu, kasnije su uzeli neke stvari koje bi eventualno mogle da pomognu u utvrđivanju činjenica. Čekamo izvještaj zvanični. Sekretarijat će pomoći koliko može – rekla je Đurić.

Ona je dodala da dijete nije imalo hroničnih oboljenja, ali i da roditelji to nisu prijavili.

– Da su znali, roditelji bi to prijavili vrtiću, pogotovo što je majka djeteta bila zaposlena u vrtiću – dodala je sekretarka.

Doznajemo.com/Blic.rs/RTS