cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

ZAVRŠENI SUKOBI NA SJEVERU MAKEDONIJE: Naoružana grupa se predala, poginulo pet policajaca…

Grupa od tridesetak naoružanih osoba koje su učestvovale u oružanom sukobu s policijom u Kumanovu predala se policiji, čime je završena operacija makedonskog MUP-a u tom gradu.

Kako navodi makedonski internet portal telegraf.mk, teroristička grupa koja se od ranog jutra sukobljavala s makedonskom policijom je razbijena i neutralizovana, a preživjeli su bezuslovnu kapitulaciju pokazali bijelim čaršafima.


Policijske jedinice su u toku dana etapno sužavale obruč oko teško naoružane i dobro organizovane grupe, i istovremeno oslobađale kuću po kuću odakle su žitelji evakuisani policijskim oklopnim vozilima.

U policijskoj akciji u Kumanovu poginulo je pet policajaca, a više od trideset povrijeđeno, potvrdila je ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska.

Tokom oružanih sukoba koji su počeli rano jutros u Kumanovu je zapaljeno više kuća u dijelu grada koji se zove “Divlje naselje”, a među zapaljenim objektima je i osnovna škola.

Napad u Kumanovu izvela je “teroristička organizacija koja je došla iz jedne susjedne zemlje”, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski.

“Njihove pristalice su im pomogle da se sakriju, a planirali su teroristički napad. Grupa je dobro naoružana i dobro obučena, a krili su se u nekoliko kuća u jednom naselju”, naveo je Kotevski.

Ambasada SAD-a u Skoplju je izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povrijeđeni”, navodi se u saopćenju ambasade SAD-a.

Ambasada dodaje da sa pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima i političkim liderima.

I Delegacija EU-a u Makedoniji sa pažnjom prati događaje u Kumanovu te izražava nadu da do eskalacije napetosti u tom regionu neće doći.

Iz Delegacije EU-a su saopćili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Albanski mediji prenijeli su saopćenje organizacije koja se naziva Oslobodilačka nacionalna armija, koja je preuzela odgovornost za napade u Kumanovu, tvrdeći da vojska i policija vrše “teror nad civilima” i najavila još žešće napade na bezbjednosne snage Makedonije.

Izvor: doznajemo.com