cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVO JE OPASNO PO OPSTANAK BOSNE: Pogledajte šta Republika Srpska planira uraditi sa "zastavom sa ljiljanima"…

Policija RS-a privela je četiri osobe, Bošnjačke nacionalnosti, iz sela Orahova kod Bosanske Gradiške, zbog sumnje da su svatove okitili zastavom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sumnja se da su, tim činom, izazvali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnje i netrpeljivost. Osumnjičeni, međutim, ističu da se radilo o drugoj zastavi, nezavisne države Republike BiH.



Fatima Sejkić je, drugog maja, u koloni svatova, kaže, nosila zastavu Republike BiH. Dva dana nakon toga, na njihova vrata došla je policija i izvršila pretres porodične kuće. Protiv Fatime, kao nosioca zastave bit će pokrenut krivični postupak. Osim Fatime, policija RS-a privela je njenog brata Sejfu Sejkić, Jasmina Tahića i Samira Žiška. Na teret im se stavlja da su izvršili izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Inače, 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a, Butros Gali, tadašnji generalni sekretar UN-a, najavio je isticanje zastave sa ljiljanima. To je bila legitimna i legalna zastava RBiH do početka februara 1998. godine. Očigledno da, kao i tadašnjem, i današnjem rukovodstvu Republike Srpske smeta ova zastava, odnosno međunarodno prizanje nezavisne Bosne i Hercegovine. Pitamo se, smatraju li i Butrosa Galija odgovornim za raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje?

Inače, razlika između zastava Armije i Republike BiH je vidljiva golim okom. Naime, zastava srednjovjekovne Bosne bila je jedna od prvih bosanskih zastava još od vremena bosanskih banova i prvog bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića. Sastojala se od plavog štita sa zlatnim ljiljanima na bijeloj podlozi. Upravo je, na osnovu tih simbola, kreirana zastava nezavisne BiH. Zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine je bijele boje sa sopstvenim grbom na sredini, uz dodatke kao što su dva zlatna mača ka i vojni natpis iznad grba.

A zastava RS-a. Na tlu BiH se počela koristiti od januara 1992. godine. Zvanično je u upotrebi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je Republika Srpska priznata kao bosanskohercegovački entitet, i zastava je pod kojom je izvršen genocid u Srebrenici.

Izvor: TV1