cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MOŽDA NEĆE BITI OBILJEŽAVANJA: Pogledajte kako vlasti Srbije pokušavaju spriječiti obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici…

Akcija „Sedam hiljada”, koju je pokrenuo srbijanski novinar Dušan Mašić, u sklopu koje će 11. jula, na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, 7.000 ljudi leći pred Skupštinu Srbije, možda neće moći biti održana.

Ako taj dan bude zakazana sjednica Skupštine, skup neće biti moguće organizovati, odgovoreno je Mašiću nakon što je podnio zahtjev. 11. juli je subota.



Dušan Mašić je poduzeo prve korake za održavanje skupa. Poslao je zahtjev za održavanje skupa ispred zgrade Skupštine Srbije.

„Procedura je vrlo jasna, mi podnesemo zahtjev, a oni su nam samo rekli da odmah moramo da računamo sa tim da, ukoliko bude tog dana zasjedanje Skupštine da neće biti moguće održati skup, što je i logično, međutim budući da je riječ o 11. julu, o suboti, Skupština neće biti u redovnom zasjedanju, potpuno će biti jasno da, ukoliko se pojavi Skupština da će to značiti da se nekom skup ne sviđa“, pojasnio je pokretač akcije „Sedam hiljada“, Dušan Mašić.

Inače, nije praksa da se sjednice Skupštine održavaju subotom.

„Dešava se sada i nedjeljom otkada je Vučić na vlasti, on pokušava da što više tih zakona progura, međutim, budući da je riječ o julu, sezoni godišnjih odmora, bilo bi krajnje neuobičajeno da Skupština zasjeda“, oručuje Mašić.

Akcija „Sedam hiljada” ima za cilj da pokaže da građani Srbije suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, kaže Mašić. Pripreme su u toku, ali će biti intenzivirane početkom jula.

„Imamo još dva mjeseca i ova akcija će tek krenuti u punoj snazi posljednjih 15 dana, onako kako se kod nas sve radi, sve u posljednji čas.“

Ovaj društveni eksperiment okupio je veliki broj osoba na društvenim mrežama, koji tog dana iz Beograda žele poslati poruku, da se nikada ništa slično ne dogodi.

Izvor: TV1