cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

Akcija MUP-a RS dobila ime po jevrejskom plemenu Ruben koje je "izbrisano" sa zemlje…

Akcija u kojoj je uhapšeno više od 30 Bošnjaka u manjem bh. entitetu od strane MUP-a RS imala je kodno ime Ruben, piše novinska agencija Patria.

Društvenim mrežama i forumima pojedini poznavaoci historije ustvrdili su da ovaj naziv nije slučajan, a u prijevodu znači pleme.


Naime, prije nekih 2.700 godina Asirci su protjerali Deset plemena Kraljevstva Izraela. Ta plemena među kojima je najbrojnije bilo pleme Ruben živjela su u sjevernom izraelskom Kraljevstvu, a potpuno su nestala.

Poraženi od asirskog kralja Šalmanesera V, odvedeni su u gornju Mezopotamiju i Medeju, današnja Sirija i Irak i nikada se nisu vratila.

Moguće je naći više objašnjenja o porijeklu imena Ruben. Neka od njih izvedena su iz arapskih izraza koji znače „zamjena“ ili „poglavar“. Ipak, danas je najraširenije tumačenje ono koje izvodi ovo ime iz hebrejskog izraza „evo sina“.

- Pogledajte malo o jevrejskom plemenu Ruben/Reuben kako su bili protjerivani i zatarani u tamnice! Danas isto tako Bošnjaci bivaju protjerivani i hapšeni bez ikakva razloga – jedan je od komentara na forumu.

Inače, u akciji "Ruben" koju je proveo MUP RS-a uhapšena je 31 osoba, a nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu RS predložena je mjera pritvora za osam lica, dok su ostali pušteni na slobodu.

Za šest lica je i doređen prtivor od mjesec dana.

Bošnjaci povratnici od toga dana su u šoku i strahu, jer su hapšenja vršena bez ikakve selekcije, a svi uhapšeni su Bošnjaci, a da je to indikativno potvrdio je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je gostujući u jednoj emisiji kazao da je i njemu čudno da su uhapšeni samo Bošnjaci.

Izvor: NAP