cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TUZLA: Majka kćerki savjetovala da zbog udaje ne priča da ima rak!?

U proteklih pet godina 123 osobe s područja Tuzlanskog kantona (TK) oboljele su od karcinoma dojke. Najčešće obolijevaju žene u dobi između 35 i 50 godina, mada ima i mlađih, kao i muškaraca, potvrdila je doc. dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, koja podsjeća da su šanse za izlječenje veće ako se pacijenti na vrijeme jave ljekaru.


Magbula Trle iz Tuzle jedna je od oboljelih žena, a operirana je krajem prošle godine.

– Sa mnom u sobi ležale su djevojke od kojih jedna ima 18 godina i odstranjene su joj obje dojke, dok je druga 1984. godište i amputirana joj je jedna dojka. Ova bolest je još tabu tema, a važno je da se o njoj priča, da se redovno obavljaju samopregledi i da se ljekaru ide na vrijeme. Od presudnog je značaja da se svaka promjena otkrije u ranoj fazi – kaže Trle, koja je koordinatorica projekta za osnaživanje zdravlja žena u Udruženju žena Tuzle.

Ovo udruženje organizira predavanja u osnovnim i srednjim školama.

Trle nam je ispričala i stravičan primjer kada je majka kćerki savjetovala da se ne obraća ljekarima i nikome ne priča o karcinomu jer se kasnije, zbog okoline, neće moći udati, čak ni ako budući suprug prihvati njenu bolest!?

– Imamo i članicu kojoj je doktor prvi komšija, ali mu se obratila tek kada je izraslina porasla do veličine mandarine. Operirana je i ide na terapije. S druge strane, ipak je interesiranje veliko kada organiziramo akcije pregleda. Prošle godine organizirali smo mamografske preglede u područjima pogođenim poplavama i klizištima u TK i odziv je bio dvostruko ili trostruko veći od očekivanja – kaže Trle i apelira na zdrave osobe da redovno obavljaju preglede.

Izvor: Doznajemo.com/Avaz.ba