cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TRI NOVA ZEMLJOTRESA U TRI DANA POGODILA NAŠU ZEMLJU: Stručnjaci končno progovorili… Pogledajte da li neko krije istinu od naroda…

Stanovnici istočne Hercegovine noćas su osjetili treći potres u tri dana. Ovaj put epicentar je bio na tom području, kod mjesta Hum, petnaestak kilometara jugozapadno od Trebinja. Jačina potresa bila je 2,8 stepeni prema Rihterovoj skali.



U poslijednja tri dana, stanovnici jugoistočne Hercegovine osjetili su tri zemljotresa. Prethodna dva dogodila su se u Crnoj Gori, uz granicu sa našom zemljom. Oba potresa bila su s epicentrom tridesetak kilometara jugoistočno od Gacka. Prvi, koji se dogodio u petak ujutro, bio je jačine 3,4 stepena po Richteru a drugi, subotnji, bio je jačine 3,3 stepena. U našoj zemlji, od početka godine, bilo je desetak zemljotresa jačeg intenziteta i tridesetak nešto slabijih. Ipak, stručnjaci tvrde da to nije ništa neuobičajeno I da nema razloga za brigu.

Ivan Brlek, seizmolog: “Imamo osječaj da su češći zemljotresi, međutim kad pogledamo statistike u dužem vremenskom periodu to je uobičajena pojava. Ti zemljotresi ne znače pojačane sizmičke aktivnosti.”

Dodaje Brlek da je što se tiče Balkana, seizmološki najaktivnije područje od Grčke do BiH. Seizmički najaktivnija područja u BiH su Hercegovina i južna Hercegovina gdje su zemljotresi svakodnevni. I Sarajevo je podložno manjim zemljotresima koje građani ne mogu osjetili.

Ivan Brlek, seizmolog : “To su vrlo složeni procesi koji se dešavaju u dubini zemlje. Pomjeranje seizmotektonskih ploča, kretanje Afrike prema Sjeveru. Rotiranje Apeninskog poluotoka. Zbog toga je I vrlo teško prognozirati kada će se desiti slijedeći zemljotres.”

Naglašava Brlek i kako infastrukturni objekti na području Kantona Sarajevu mogu izdržati eventualni jači potres bez velikog urušavanja.

Izvor: TV1