cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SNAŽAN ZEMLJITRES POGODIO SARAJEVO I OKOLINU: “Čulo se kako škripe ormari i lomi se staklo”…

Zemljotres magnitude 4,3 stepena po Richteru pogodio je glavni grad Bosne i Hercegovine u 2,05 sati u noći sa subote na nedjelju.

Prema podacima Euromediteranskog centra za seizomologiju (EMSC), epicentar zemljotresa bio je 20 kilometara jugoistočno od Sarajeva, na području između Trnova i Pala, a desio se na dubini od oko 2 kilometra.


Jako podrhtavanje tla, koje je trajalo nekoliko sekundi, uznemirilo je brojne Sarajlije. Zemljotres je probudio one koji su bili zaspali.

Prema reakcijama na društvenim mrežama, mnogi su bili uznemireni.

-Jako se potreslo, čulo se kako škripe ormari i lomi se staklo, a istovremeno su se aktivirali alarmi na nekoliko automobila, navodi jedan Sarajlija, dodajući da je “cijela zgrada bila na nogama”.

Zemljotresi ove jačine smatraju se snažnijim i mogu izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području.

Procijenjeni intenzitet zemljotresa u epicentralnoj zoni bio je 6 stepeni Merkalijeve skale, saopštio je Hidrometeorološki zavod RS. 
Stanovnici Pala osjetili su najintenzivnije podrhtavanje. Zemljotres se desio na dubini od dva kilometra, a potres ove jačine ne može izazvati štete na većini građevina, ali može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima.

Izvor: Faktor.ba/Klix