cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

TRAŽIMO NAFTU, A NE ZNAMO NI ŠUMU ČUVATI: Pogledajte zašto će uskoro Federacija BiH ostati bez šuma…

Najveći prirodni bh. resurs su šume. Na području Federacije šumski resursi zauzimaju više od 50 posto teritorija. Nepostojanje zakona koji bi zaštitio ove prirodne potencijale, ilegalna sječa, a u posljednje vrijeme sve veća najezda insekata najveća su prijetnja šumama. BiH je jedna od vodećih evropskih zemalja prema šumskom bogatstvu, a posljednja kada je u pitanju njihova zaštita.


Obilježavanje Svjetskog dana šuma, 21. marta, svake godine, prilika je da se ukaže na ovaj problem.

videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Šumski resursi na području Federacije iz godine u godinu sve su oskudniji. Zbog masovne nelegalne i neplanske sječe taj fond nije moguće nadoknaditi pošumljavanjem. Paradoksalno, miniran teren jedini je garant zaštite šumskog fonda.

"Na području Zeničko-dobojskog kantona preduzeće koje gazduje šumama koristi oko 60% dozvoljenog etata za sječu i toliko se još ukrade bespravnom sječom", navodi Mirsad Čivić, rukovodilac ŠKD Šumarija u Zenici.

Ni u drugim kantonima nije bolja situacija. Šume trpe štetu i zbog najezde insekata. U Federciji nema lokacije za koju se može reći da je u njoj zadovoljavajuće stanje, kaže Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Zbog nepostojanja federalnog zakona koji bi regulisao ovu oblast, upravljanje šumama je na nivou kantona, a to najviše odgovara onima koji od nelegalne sječe stiču profit. Pokušaji donošenja zakona u Federalnom parlamentu su propali.

Zbog podijeljene nadležnosti i nelegalne sječe, šumski resursi propadaju, a šteta se gomila. 

Šume su naša razvojna šansa, međutim, ako ih nastavimo neodgovorno koristiti, umjesto profita platit ćemo visoku cijenu jer je za obnovu pojedinih šumskih vrsta potrebno najmanje pet decenija.

Izvor: federalna.ba