cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NAJTEŽI DODIKOV NAPAD DO SAD: Pogledajte šta se desilo pa je napao novinarku…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je jučer verbalno napao novinare. Ovaj put Gordanu Katanu, dugogodišnju dopisnicu Oslobođenja iz Banje Luke. Članovi Udruženje BH Novinari osudili su ponašanje najvišeg zvaničnika Republike Srpske i najavili mogućnost tužbe. Kažu Dodik je svojim izjavama upućenim novinarki prekršio tri zakona.




Milorad Dodik ne voli neugodna pitanja. Pokazao je to nakon što ga je novinarka Oslobođenja Gordana Katana pitala o učešću potpredsjednice SNSD-a Nade Tešanović na sjednici HNS-a. Verbalno je napao novinarku. “Dolazite iz medija koji je takav i dolazite, naravno, iz naroda koji je takav“ - rekao je Milorad Dodik i nastavio još žustrije: “Zahvaljujući vama, evo da vam kažem otkazao sam Institucijama RS da se uzima vaš list, Oslobođenje i uopšte ga niko ne čita. Možete pisati šta god hoćete.

Prema tome, ta jedna morbidna predstava koju vi pravite odražava vas.” Ovo nije prvi put da se predsjednik manjeg bh. entiteta na ovaj način obračunava sa novinarima čija mu pitanja ne odgovaraju. „Ono što je jučer uradio kolegici Gordani Katani prevazilazi sve do sada i to je zaista jedan od najgnusnijih napada na novinare koji sam ja ikada čula i vidjela“ - tvrdi Borka Rudić iz Udruženja BH Novinari. Novinarka Oslobođenja dodaje da se stvari neće promijeniti dok društvo ne počne reagovati na ovakvo ponašanje. “Kada društvo kao takvo ne osuđuje svaki napad na novinarsku profesiju onda neka osoba i može da se ponaša na način na koji se ponaša.

Mi ili nemamo mehanizme ili niko ne želi da te mehanizme upotrijebi pa da se tako jednoj političkoj praksi stane u kraj” - izjavila je za TV1 Gordana Katana, novinarka Oslobođenja. Milorad Dodik još je jednom demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki samo zato što profesionalno radi svoj posao i zato što je žena – tvrde iz Udruženja BH novinari. Najavljuju i tužbu. „Mi ćemo u ime Udruženja BH Novinari ozbiljno razmotriti mogućnost podnošenja krivične prijave. U ovom slučaju prekršen je Krivični zakon RS koji zabranjuje širenje međunacionalne mržnje, prekršen je zakon o ravnopravnosti spolova i prekršen je Zakon o zabrani diskriminacije BiH“ - dodala je Borka Rudić iz Udruženja BH Novinari. Iz ovog udruženja pozivaju novinare na solidarnost i bojkot svih događaja koje organizira Milorad Dodik – bilo kao predsjednik Republike Srpske ili kao predsjednik SNSD-a.

Izvor: TV1