cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SUPRUGA GA NAŠLA U TEŠKOM STANJU: Naš legendarni selektor doživio srčani udar…

Ranko Žeravica, legendarni košarkaški trener, nekadašnji selektor jugoslavenske reprezentacije, doživio je težak srčani udar. Žeravicu je supruga pronašla u njihovom stanu u Zaragozi i pozvala doktore.

Prve vijesti govorile su da je njegovo stanje vrlo teško i da se doktori bore za za život 85-godišnjeg srpskog trenera, međutim najnovije informacije kažu da on ipak nije u životnoj opasnosti.


Naime, doktori su uspjeli stabilizirati njegovo stanje. U srijedu će imati zahvat na srcu, a ako sve bude uredu za tri-četiri dana mogao bi da bude pušten na kućno liječenje.

Žeravica je rođen 17. novembra 1929. godine u Dragutinovu. Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih u vrijeme kada je završio igračku karijeru.

Sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom Radničkom, nakon čega je u nekoliko navrata sa velikim uspjehom vodio mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije.

Sa reprezentacijom je osvojio zlata na Olimpijskim igrama 1980, Svjetskom prvenstvu 1970, srebra na OI 1968, Mundobasketu 1967, Eurobasketima 1969. i 1971, odnosno bronze na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, podsjeća Telegraf.rs.

Žeravica je bio i trener oba vječita rivala Partizana i Crvene zvezde.

Legendarni stručnjak je sa crno-bijelima napravio pravi “bum” početkom 70-ih godina, kada je selektirao tim predvođen Dalipagićem i Kićanovićem, koji je osvajao brojne trofeje.

Izvor: doznajemo.com