cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

STRAŠNO ŠTA SE ŽENI DOGODILO nakon što je ofarbala kosu…

Majka dvoje djece umrla je zbog alergijske reakcije na boju za kosu.

Ljekari nisu uspjeli otkriti da je Julie McCabe alergična na boju za kosu iako je 20 puta bila kod ljekara, sve dok nije kolabrirala nakon upotrebe L’Orealove boje.


39-godišnjakinja se ljekarima žalila na osip i otekline. Dali su joj kreme kako bi ublažili nuspojave, ali nigdje u kartonu nije zabilježena alergija.

Julie je nastavila koristiti boju za kosu sve dok nije pretrpjela tešku reakciju na L’Oreal Recital Preference, kada se srušila. Napad je izazvao probleme s disanjem, zatajenje srce i oštećenje mozga.

Nikad se nije probudila iz kome, a umrla je godinu dana kasnije zbog akutnog kardio respiratornog zastoja.

Njena porodica misli da je glavni krivac PPD, odnosno paraphenylenediamine, hemikalija pronađena u boji za kosu.

Suprug Russell (47) koji živi sa njihovom djecom, Luke (23) i Abigail (18) pozvan je da svjedoči na sudu.

Julie je odvedena u opću bolnicu, a onda je prebačena u centar za neurološku rehabilitaciju, ali nikad se nije probudila iz kome. Istraga je pokazala da je Juli često išla kod ljekara zbog njene alergijske reakcije na boju za kosu, astme i peludne groznice.

Doktor Sean Emmot je na sudu rekao da je Julie godinama posjećivala ljekara žaleći se na osip na licu i vratu, kao i osjećaj vrućine. U idućih 20-tak posjeta ljekaru, žalila se na svrbež, upale očiju, otečen jezik, osip na vratu i tjemenu.

Ljekari su joj stalno propisivali betametazon kako bi liječili simptome, ali nije evidentirano da je bila alergična na boju za kosu.

To je spomenuto samo onog dana kada se srušila i pala u komu.

Nijednom joj ljekari nisu savjetovali da prestane bojiti kosu, jedini savjet je bio da prestane pušiti.

-Neshvatljivo je, s obzirom na broj ljekara koje je posjetila, da joj niko nije rekao da prestane koristiti boju za kosu – kaže Dr. Emott.

-Bojenje kose uzrokovalo je teške alergijske reakcije, a godine redovnog korištenja boje za kosu sigurno su pojačale reakciju. Alergijske reakcije na boju za kosu su česte, ali anafilaktički šok i smrt su zaista rijetki.

Izvor: Doznajemo.com/D.Z.