cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

NESREĆA NA NESREĆU: Prije 14 godina pobjegli od klizišta koje ih je ponovno stiglo…

Klizišta su postala najveća prirodna prijetnja bh. građanima, pokazuje se zadnjih mjeseci, a istog su mišljenja i stručnjaci kojima ova pojava donosi sve veće glavobolje. Nakon brojnih nesreća i stotina domova koji su razoreni klizištima nakon svibanjskih poplava, u nedjelju navečer stradao je dio kakanjskog naselja Bare, a jedna osoba je poginula.


U nedjelju navečer, po svjedočenju mještana koji su se samo spletom sretnih okolnosti spasili, klizište je u nekoliko sekundi zatrpalo tri kuće u kojima je živjelo sedam obitelji. Samira Kovačević (39) nije se uspjela izvući, dok su spasioci izvukli njezinu kćerku i još dvije osobe koje su hospitalizirane i nalaze se izvan životne opasnosti. Spasioci koji su stigli ekspresno na teren prvo što su vidjeli bilo je beživotno tijelo stradale Kovačević za koju su odmah znali da nije živa. Njezinu kćerku su izvukli, a spasioci su radili sve kako djevojčica ne bi vidjela majčino mrtvo tijelo. Iza Samire Kovačević ostale su dvije djevojčice i suprug Hajro.

Njezin suprug Hajro se uspio spasiti, a kćerka Melisa je u bolnici.

- Kada je izlazio vani, ona mu je samo rekla: ‘Hajro, pazi na Melisu.’ Tada je i zatrpalo, pričaju susjedi Samire Kovačević.

Potresna svjedočenja

Osim obitelji Kovačević izvučene su Belma i Sedika Merdić. Obitelj Merdić se, kako pričaju mještani Kaknja, u vremenu ove nesreće još oporavljala od tragedije koja ih je pogodila u zadnje dvije godine kada su izgubili dvije kćeri. Iz ostalih baraka stanovnici su uspjeli pobjeći.

- Otvorio sam vrata i vidio sam zemlju koja klizi. Uspio sam izvući majku, djecu, oca i pogledao sam vidim zemlja sve ruši lomi, kazao je mještanin Sead Hajdarević.

Behrad Kazazić je bio u svom stanu, začuo je lupanje i izišao vani bez obuće.

- Kada sam pogledao, baraka je išla prema meni. Bilo je užasno. Baraka je išla prema mom stanu i mislio sam da će nas sve zatrpati. Na moju sreću, nije došlo do kuće, ali Samira je poginula, s tugom na licu priča Behrad.

Almedina Zekić i njezina kćerka su također ostale bez doma.

- Sekunde su bile u pitanju. Uzela sam kćerku i pobjegle smo kroz prozor. Bilo je strašno. Sve se treslo. Samo smo uspjele izići. Nisam se ni okrenula, samo mi je bilo bitno pobjeći što dalje, kazala je Zekić novinarima.

O tuzi i nesreći mještana Bara govori i podatak da im ovo nije prva prirodna katastrofa koju doživljavaju. Naime, naselje Bare u kojem se tragedija dogodila formirano je preseljenjem mještana sela Zlokuće koje je 2001. progutalo klizište!

Geološka istraživanja

Općinski stožer civilne zaštite Kakanj proglasio je jučer, zbog aktiviranja velikog klizišta, stanje prirodne nesreće na ograničenom području lokacije “Kamare” u naselju Bare. Na terenu rade stručnjaci geološke struke kako bi utvrdili razmjere klizišta i predložili mjere za njegovu stabilizaciju te kako bi se vidjelo prijeti li klizište i ostalim kućama u tome naselju.

Prema prvim informacijama s terena, veliki problem predstavljaju podzemne vode koje su najvjerojatnije i prouzrokovale klizište.

Vlastima Kaknja i svim nadležnim prioritet je smještaj obitelji čiji su domovi uništeni, kao i onih koji su evakuirani iz predostrožnosti dok se ne utvrdi jesu li njihove kuće sigurne. Sedam obitelji iz razrušenih kuća, odnosno 24 osobe, moraju se zbrinuti u potpunosti jer iz domova nisu izvukli baš ništa, čak ni dokumentaciju, a smještaj se jučer tražio i za ostalih jedanaest obitelji koje broje 37 članova. Ako se utvrdio da klizište više ne prijeti kućama jedanaest obitelji, moći će se vratiti svojim domovima, dok za 24 osobe koje su živjele u barakama koje su u potpunosti porušene više nema povratka u Bare.

Pomoć općine i županije

Kako je pojasnio načelnik općine Nermin Mandra, klizište se iznenada pokrenulo, a ova situacija se nije mogla ni predvidjeti s obzirom da ovo mjesto nikada nije ni registrirano kao klizište. Mandra kaže da su barake koje su porušene u klizištu izgrađene prije 40-50 godina i da u ovom trenutku ne može govoriti o legalnosti izgradnje na tom području.

- Do ovih baraka koje su porušene ima još jedan niz onih koje su ugrožene. Sve je to stara izgradnja. Brdo koje je iza baraka je skliznulo i prekrilo ih, u blizini nema rijeke ni potoka, u svibanjskim poplavama nije bilo pomicanja terena, ali, evo, sad je klizište ogromno, kazao je Mandra za Klix.ba. On pojašnjava kako se sedam obitelji ne može vratiti u naselje te kako su donesene odluke da im se, dok se za njih ne nađe rješenje, plaća najamnina. Donesene su i odluke o jednokratnoj novčanoj pomoći i prehrambenim paketima, a i brojne nevladine organizacije ponudile su pomoć. Načelnik Kaknja dodaje da je najteže to što je jedna osoba poginula u klizištu, a da će se ostalo riješiti i da će se za sve naći neki smještaj.

- U neposrednoj blizini porušenih nalazi se i drugi niz baraka. Tu je također evakuirano 11 kućanstava. Za njih će se također osigurati novac za stanarinu. U svakom slučaju, trajno moramo riješiti stambeno pitanje ovih sedam obitelji kojima su domovi porušeni, a za ovih 11 ćemo vidjeti prvo što kažu geolozi, je li moguće da se oni vrate kućama, kaže Mandra.

Potporu obiteljima pruža i županija koja je obećala novac za smještaj obitelji.

Stanovnici Kaknja jučer su bili u strahu jer je na području ove općine registriran veliki broj klizišta, koja za sada miruju.

Solak: Bilo je stravično

Naselje Bare nalazi se na terenu sačinjenom od otpada iz rudnika koji je na tom mjestu desetljećima odlagan. Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kaže da se cijelo brdo zapravo sastoji od otpada iz rudnika. Teren se nije pomjerao ni u svibnju kada su BiH zahvatile obilne kiše, poplave i klizišta.

“Ta jelova zemlja u dodiru s vodom i zrakom postaje nešto kao beton i nikakvog pomicanja godinama nije bilo. Objekti u kojima ovi ljudi stanuju su zapravo neke barake koje su radnici godinama koristili. To su objekti izgrađeni od lošijeg materijala. Kada se pokrenulo klizište, ogromna količina zemlje je krenula odozgo, tako da je prizor i ono što se događalo zaista strašno. Ovo je najveće klizište u tom području”, kazao je Solak za medije.

Solak je naveo kako u naselju Bare nikada nije bilo aktivnih klizišta, jer se otpadna zemlja u dodiru s vodom stvrdne. Naglasio je da u ostatku Federacije BiH nije bilo pokretanja klizišta te da nije siguran zašto se klizište u naselju Bare pokrenulo. “Ispitivanje tla je Sizifov posao, jer se moraju uraditi dodatna ispitivanja koja su jako skupa i sumnjam da ćemo ikada biti u mogućnosti to učiniti”, rekao je Solak.

Izvor: Izvor: dnevni-list.ba