cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

AUSTRIJSKI MINISTAR SEBASTIAN KURC UDARIO NA MUSLIMANE: Pogledajte kako je ovo ružno rekao…

Sebastian Kurz: Muslimani trebaju osuđivati terorističke napade, umjesto da ih ignorišu...

- Kurz je kazao da je islam dio Austrije, ali, kako je istakao, u ovoj zemlji nema mjesta za one koji vrše terorizam koristeći vjeru...


Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz je, u vezi s nacrtom zakona o islamu, rekao da bi muslimani trebali osuđivati terorističke napade, umjesto da ih ignorišu, javlja Anadolu Agency (AA).

On se obratio prisutnima u vjerskoj školi koja se nalazi u sastavu Islamske zajednice u Austriji.

Kurz je kazao da je islam dio Austrije, ali, kako je istakao, u ovoj zemlji nema mjesta za one koji vrše terorizam koristeći vjeru.

"Pogrešna je općenita sumnja prema muslimanima. U posljednjim događajima u Francuskoj, vidjeli smo da terorizam nema veze s vjerom. U napadu su poginuli i musliman i kršćanin i Jevrej i ateista. Islam je službeno u Austriji priznat 1912. godine kao vjera i u našoj zemlji vlada najveća vjerska sloboda. Ali, u našoj zemlji, svako ima svoje obaveze. Ukoliko sumnjate na nešto, prijavite to. Današnja radikalizacija, sutra može postati teroristički napad", rekao je Kurz.

Šef austrijske diplomatije naglasio je kako želi da imami poznaju njemački jezik, kao i kulturu Austrije. Dodao je da vjerske skupine moraju finansirati sebe, uz riječi da nijedan imam ili sveštenik nije finansiran iz inostranstva.

Također je kazao da bi muslimani trebali osuđivati terorističke napade, umjesto da ih ignorišu.

"Ja sam katolik i ograničavam se od Krstaških ratova. To je jako jednostavno. Teroristi kažu da ubijaju u ime Allaha, pa bi muslimani trebali javno reći da se ne slažu s njima i da islam ne propovijeda ubijanje", pojasnio je Kurz.

Izvor: CIK.ba/AA