cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

PANIKA I HISTERIJA U SPLITU: Burkiniji i harpuni prestravili kupače…

Da histerija oko prošlogodišnje izbjegličke krize, koju se prečesto povezuje s rastućim terorizmom u Evropskoj uniji, ima uticaja i na građane Balkana, pokazao je slučaj koji se dogodio u kasno poslijepodne protekle nedjelje u Splitu.

No, priča, koja neodoljivo podsjeća na scenarij loše skrivene kamere kakve se mogu pronaći po internetu, ipak je istinita, a svjedoci su bili prisutni nešto prije 18 sati kada se sve odvilo na kupalištu pod koncesijom hotela ``Radisson Blu Resort`` na Trsteniku, tačnije u blizini njihova plažnog kafića ``Mistral``, piše Slobodna Dalmacija.


Sve je krenulo kada su se pored mora smjestile dvije gospođe odjevene upravo u, od posljednje sedmice sporni, burkini, i to jedna u potpuno crnoj plivačkoj odori, a druga u svijetloplavoj.

Nakon nekog vremena pored njih su se smjestila i dvojica muškaraca noseći velike tamne torbe iz kojih su umjesto peškira počeli vaditi - puške. Naravno, u pitanju nije bilo vatreno oružje, već podvodne puške s ostima i harpunom, namijenjene sportskom ribolovu, s kojima su nakon nekoliko minuta krenuli u more.

Svjedoci tvrde kako je nelagoda zbog tamnih torba i kod ostalih kupača bila i te kako vidljiva, gotovo da se mogla opipati u zraku, a dio ih je odlučio i pokupiti svoje stvari i krenuti kućama, neki i s djecom u naručju.

Upozoreni su i djelatnici ``Radissona Blu``, koji su muškarcima što su već bili otplivali prema dubljemu moru i plastičnim plutačama koje omeđuju kupalište kako bi tamo zaronili u potrazi za jadranskim plijenom, objasnili da ribolov nije moguć na uređenoj hotelskoj plaži, nakon čega su oni izišli iz mora, te omotali puške u ručnike i spremili ih u torbe, a potom se i uputili natrag u hotel.

Upravo burkini je uzrok velike afere koja već danima drma cijelu Francusku, a sve zbog kontroverzne zabrane tog kupaćeg kostima namijenjenog muslimankama koji otkriva tek lice i vrhove udova.

Uvođenje ove, iz niza razloga skandalozne odluke, na nekim plažama Azurne obale konzervativni francuski gradonačelnici opravdavaju činjenicom da burkini na plaži izaziva nelagodu zbog sve češćih terorističkih napada koji se vezuju s njihovim sugrađanima muslimanske vjeroispovijesti.

Slobodna Dalmacija