cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SVIJET U ŠOKU: Mnoge je dirnula fotografija ranjenog dječaka, ali tek sad se doznalo OVO…

Dok je sjedio na narandžastoj sjedalici vozila hitne pomoći, Omran Daqneesh gledao je zbunjeno u daljinu. Potom se rukom pogladio po obrazu prekrivenom prašinom i krvlju, a onda pogledao crvene mrlje od krvi koje su ostale na njegovom dlanu. Iznenađeno je zatim obrisao ruku o sjedalicu bez da je izustio ijednu riječ ili zaplakao.




Nekoliko minuta ranije ovaj dječak spašen je iz ruševina njegova doma u sirijskom gradu Alepu nakon zračnog napada koji je navodno izvela vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Njegovo izvlačenje iz ruševina snimio je lokalni novinar, a fotografije i snimka obišli su čitav svijet. Dječak je u trenu postao novi simbol patnje sirijskih civila, prenosi Jutarnji.

- Vidio sam toliko djece spašenih iz ruševina, no ovo dijete, sa svojim nevinim izrazom lica, nije imalo pojma što se događa - kazao je za Guardian Mustafa al-Sarout, novinar iz Alepa koji je snimio potresni video.

- Stavio je ruku na lice i vidio krv. Nije znao što mu se dogodilo. Fotografisao sam mnogo zračnih napada u Alepu, no urezalo mi se njegovo malo lice prekriveno prašinom i krvlju.

Dr. Mohammad, kirurg u Alepu, koji je odbio reći svoje prezime, primio je malenog Omrana kada je dovezen u bolnicu.

- Došao je u potpunom šoku, zbunjen onim što se dogodilo. Tijelo mu je bilo prekriveno prašinom, a s čela mu je curila krv. Bio je prestrašen i šokiran. Sjedio je mirno u svom domu, možda i spavao, a onda je njegova kuća srušena na njega. Kad smo ga liječili, nije ni vrištao ni plakao, bio je samo u šoku - kazao je liječnik i dodao kako je Omran došao s lakšom ozljedom glave i nekoliko modrica.

Nekoliko sati nakon što su dječak i njegova porodica spašeni, Omran je otpušten iz bolnice. Njegova starija sestra i brat bili su s njim u ambulantnom vozilu, dok se njegov otac isto pojavio nakon napada, s licem prekrivenim krvlju.

Sarout je iznenađen što je video koji je snimio privukao toliku pažnju. Naime, ubijanje djece u ratu u Siriji postala je toliko uobičajena pojava, da oni koji tome svakodnevno svjedoče, više nisu iznenađeni viđenim.

- Na tu djecu padaju bombe svakog dana. Nije ovo izniman slučaj. Ovo je činjenica proizašla iz ruskih i sirijskih zračnih napada. Ovaj dječak predstavlja milione djece u Siriji - zaključio je novinar u izjavi za Guardian.

Avaz