cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SARAJLIJA NA PRVOJ LINIJI: Pogledajte kako se bori PROTIV ISILA… Najavili kad će ih poraziti…

Sprema se invazija i oslobođenje Mosula, najvećeg uporišta zloglasne terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u Iraku, čime će biti zadat do sada najsnažniji udarac organizaciji koja ubija civile širom planete.

Sarajlija Saša Toperić, direktor u Centru za transatlantske odnose SAIS pri ''Johns Hopkins" univerzitetu u Vašingotnu, boravi ovih dana na tom području i, nakon što je na svom Twitter profilu objavio fotografije s prvih linija, javio se ekskluzivno za "Dnevni avaz".


Brigade manjina

- U toku su intenzivne pripreme za oslobođenje Mosula. Američka vojska je uspješno izvršila obuku jedinica Pešmergi, u čijem se sastavu nalaze i brigade šabaka, kršćana, jezidija i drugih manjina. Trenutno je 150.000 boraca Pešmergi na prvoj borbenoj liniji. Bila mi je čast provesti dan s ovim herojima na prvoj borbenoj liniji, i to na plus 48 Celzijevih stepeni - kaže Toperić.

Prema njegovim riječima, ISIL je značajno oslabio, ali i dalje napada položaje u Kurdistanu, no kao borbenu moć imaju isključivo minobacačke ili samoubilačke napade.

Izbjeglički val

- Očekuje se veliki priliv izbjeglica nakon operacije Mosul i to će biti dodatni problem za regiju Kurdistana, koja ima već oko dva miliona izbjeglica. Isto tako, pitanje je da li je moguće obnoviti suživot donedavnih komšija sunita i jezida u Mosulu, koji je, recimo, glavni grad sunita u Iraku i drugi grad po veličini u Iraku. Očekivana navala izbjeglica predstavlja i mogući sigurnosni problem, jer neće biti jasno ko je simpatizer ISIL-a, a ko ne, tako da će se pripremiti kampovi za priliv novih izbjeglica - navodi on.

Prema njegovim riječima, postoji i mogućnost da ISIL napusti Mosul bez borbe, jer "nije moguće vojno pobijediti koalicione snage koje pripremaju akciju oslobađanja Mosula zajedno s iračkom vojskom i Pešmergama.

Susreti s generalima 

General Hazar Ismail uručio priznanje Toperiću za napore u odbrani od ISIL-a

Toperić boravi u radnoj posjeti iračkom Kurdistanu, gdje se susreo s nekoliko generala Pešmergi i Karimom Sinjarijem, ministrom unutrašnjih poslova Pešmergi.

Avaz