cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

OVOJ ŽENI SE DIVI CIJELA BOSNA: Ova je doktorica u koloni smrti došla do slobode… Pogledajte kako je preživjela genocid u Srebrenici…

Fatima Klempić-Dautbašić jedna je od rijetkih žena koje su 11.jula 1995.godine zajedno sa hiljadama muškaraca, odlučile krenuti stazom smrti, kroz guste podrinjske šume, tražeći spas od pokolja stanovništva u zaštićenoj zoni Srebrenica.



Preživjela je najstrašnijih 7 dana svog života, noseći teške uspomene i bolne emocije na stazi, koja joj je na kraju ipak, spasila život.

Žena heroj. Doktorica ginekologije, živi i radi u Tuzli.

Dvadeset godina kasnije, Fatima Klempić-Dautbašić, prisjeća se detalja života u opokoljenoj Srebrenici i odluke da krene kroz šume da se spasi.

Nije se plašila. Glad nije osjećala, samo ogromnu žeđ. Iako kao liječnica, kaže nije bila od velike pomoći onima kojima je medicinska pomoć trebala i to je ono što je kao profesionalca i moralistu i danas dan proganja.

Dolazak na slobodnu teritoriju označio je jedno novo rođenje svih preživjelih na Stazi smrti, ali i bolnu spoznaju da njihovi najmiliji nisu preživjeli.

Ni 20 godina kasnije nijedno sjećanje na Srebrenicu i na put koji joj je spasio život nisu izblijedila, ističe Fatima.

Fatima svake godine pješači na Maršu mira, istim putem odakle je bježala iz Srebreničkog pakla. Emocije su bolne, ali kako i sama kaže, jednostavno osjeća ljudsku obavezu da taj put redovno svake godine ponovo pređe.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)
Piše: TV1