cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

DOLAZI TOPLOTNI UDAR, VRUĆE KAO U PUSTINJI: Najopasnije se očekuje u utorak, evo šta građani trebaju…

Na čitavom Balkanu nastavlja se period izuzetno toplog vremena, a očekuje se kako će i tokom vikenda biti uglavnom sunčano, vruće i sparno vrijeme, posebno u nedjelju. Uz umjeren razvoj oblaka ponegdje na sjeveru Crne Gore, Srbiji, Kosovu i Makedoniji lokalno, ponajprije u gorju treba očekivati kratkotrajne pljuskove, navodi popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.


Za prvi dio sljedeće sedmice, prije očekivanog osvježenja, očekuje se sunčano vruće i sparno vrijeme, sa temperaturama koje bi mogle dostizati +36°C u hladu!? Sredinom sedmice očekuje se promjena vremena, uz lokalne pljuskove i nepogode i osvježenje. Uglavnom na kopnu Balkana.

Zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških prilika porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa se pozivaju građani da se pridržavaju preporuka o zaštiti od vrućine.

To znači da se ne treba bez potrebe izlagati vrućinama i jakom suncu te visokim temperaturama.

Djeca, trudnice, starije osobe te srčani i hronični bolesnici, a posebno bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.

Preporučuje se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka te redovno uzimanje tekućine.

doznajemo.com