cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

GRAĐANIMA BiH PODVALJUJU UŽASNO MESO: Kada vidite šta jedete neće vam biti dobro…

U mesnicama je sve više smrznutog mesa iz uvoza koje se prodaje kao svježe, upozoravaju iz Spoljnotrgovniske komore BiH. Kažu da je u prošloj godini uvoz mesa po prvi put premašio 300 miliona maraka. Zbog sumnje da se uglavnom radi o starom mesu lošijeg kvaliteta koje se domaćim potrošačima prodaje kao svježe, zatražili su reakciju inspekcijskih organa.



“Mi imamo informaciju da dolazi do povećanja uvoza rashlađenog mesa lošđijeg lkvaliteta 0 :16 0:31 imamo informaciju da nadležna ministarstva pokušavaju da riješe taj problem na način da se to rashlađeno meso na policama deklariše kak obi krajnji potrošači vidjeli odakle dolazi to meso koje se prodaje”, kaže za ATV Ognjenka Lalović, direktor sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Mesari koji isključivo prodaju meso domaćeg porijekla tvrde da je sve teže opstati na tržištu. Kilogram domaćeg mesa žive vage marku je skuplje od smrznutog mesa iz uvoza. U takvom odnosu cijena kažu sve je teže izdržati tržišnu utakmicu.

“To meso koje se uvozi, da kažem sumnjivog kvaliteta, ono se nabavlja po cijenama koje mi plaćamo proizvođačima iz Topole gdje većinu i nabavljamo. Ta je razlika samo oko marku da se ne uzme u obzir troškovi klanja obrade i onoga što se baci”, pojašnjava mesar Aleksandar Šešić.

Prerađivači mesa koji priznaju da uglavnom koriste robu iz uvoza, tvrde da domaća proizvodnja ne može podmiriti njihove potreba. Da nije uvoza pojašnjavaju, kilogram mesa koštao bih 20 maraka. Domaći proizvođači odgovaraju da ne bi bilo tako, jer bi mogli proizvoditi više, ali trenutno nemaju kome prodati.

Na farmi Save Vasiljevića svake godine smanjuju proizvodnju, jer je guši jeftino meso iz uvoza.
“Evo mi već radimo sa manjim kapacitetom odnosno sa manje svinja nego što imamo kapaciteta zbog toga što imamo problem oko prodaje. Mi smo mislili napraviti još jedan objekat da imamo 2 hiljade do 2 ipo hiljade tovljenika, ali ovo kako je nanijelo mi moramo smanjivati”, kaže Savo Vsiljević, farmer iz Topole.

Domaći proizvođači apeluju na nadležne da pooštre kontrole kvaliteta kako bi se krajnji kupci upoznali sa kvalitetom robe koju kupuju. Dok se to ne dogodi, meso iz hladnjača staro više od godinu dana, građani Srpske plaćaće kao svježe.

Izvor: ATV