cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

MNOGIMA ĆE ZAUVIJEK OSTATI U SRCU: Poznati glumac preminuo u 28. godini…

In Memoriam - Australijski glumac koji se pojavio devedesetih godina rođen je 4. aprila 1979. u gradu Pertu. Godine 1998. odlazi put Sjedinjenih Država u želji da napravi što bolju karijeru. Preminuo je 22. januara 2008. godine u svom apartmanu na Menhetnu.


Karijeru je počeo glumeći u raznim filmovima. Od tinejdžerskih, preko riskantnih uloga pa sve do Kazanove i fatalnog ljubavnika. Govorilo se da je bio izuzetno perspektivan glumac čije vrijeme tek dolazi.

Jedan od njegovih biografa objavio je da Ledžer nije jedan od najboljih australijskih glumaca, ali da bi uz dobar odabir uloga sigurno to mogao postati. Često se spominjalo da “niko ne zna šta će Ledžeru donijeti sutrašnjica”, ali svakako da niko nije ni slutio da će to biti tako iznenadna smrt.

Glumio je u mnogobrojnim filmovima od kojih su najzapaženiji bili “10 stvari koje mrzim kod tebe” (1999), “Patriota” (2000), “Viteška bajka” (2001), “Bal monstruma” (2001), “Slatkiš” (2006), “Ja nisam tu” (2007) i “Tamni vitez” (2008) gdje je glumio ozloglašenog Džokera, koji je bio njegovo najbolje filmsko ostvarenje za koje je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, posthumno. On je drugi glumac koji je ikada dobio ovo prestižno priznanje nakon smrti.

Na snimanju filma “Ned Keli”, Hit se zaljubljuje u stariju koleginicu, a ujedno i zemljakinju, Naomi Vots s kojom započinje vezu koja je trajala dve godine. Kasnije, Ledžer upoznaje Mišel Vilijams s kojom počinje romansu. Godine 2005. par dobija ćerku Matildu Rouz.

Ledžerov prijatelj i partner iz filma “Planina Broukbek”, Dejk Džilenhal, postaje i kršteni kum Ledžerove kćerke. Godine 2007. veza između Hita i Mišel puca i oni raskidaju. Nakon toga, paparaci su ga izluđivali i izvještavali o svakom njegovom koraku. Tada se spekulisalo da je navodno bio u vezi s bivšim modelom Helenom Kristensten.

O njegovoj smrti mnogo se spekulisalo. Počev od toga da je umro zbog miksa tableta koje je pio, po preporuci doktora, ali očigledno da je takav spoj istih za Ledžera bio poguban.

Neki govore da je to bilo samoubistvo zbog ličnih problema, neki da je nesrećan slučaj...

Sumnjalo se da ga je Meri-Kejt Olsen (jedna od planetarno poznatih sestara bliznakinja) “gurnula u smrt” time što ga je kroz druženje s njim navukla na smrtonosne lijekove.

Hit će ostati upamćen kao nevjerovatan talenat, glumac izuzetne pojave i jake harizme. Predan poslu, čovjek koji je zasigurno mogao postati najbolji australijski glumac svih vremena.

Ostaće upamćen po genijalnoj ulozi Džokera, posthumno nagrađenog glumca i nekog ko nije stigao da pokaže sav svoj potencijal i podari nam još perfektnih uloga.

Izvor: Prva.rs